Followers

Monday, April 25, 2011

.:: Cerita Hari Minggu ::.

Hai korang .. ermmm .. sy baru nak update blog hari nie .. dr hari ke sehari nak update blog ader jer halangan huhuhuhu .. okey .. entry kali nie nak citer pasal hari minggu kami .. hehehe .. hari minggu kali nie di isi dgn aktiviti2 yg brfaedahh ekekeke

Hari Sabtu lepas jer balik kejer .. kul 1ptg .. kami gi hi tea kat hotel eastin .. ingatt tak saya pernah citer saya ader dpt voucher hitea masa annual dinner opis .. so kami baru jer redeem voucher tue .. huhuhu .. hotel ni pon dekat jerk ngan opis saya .. x sampai 15minit dhh sampai :)

nie meja kami .. :)

adekk yg sgt goooood .. :)

adek makan ayaaam goorenggg .. nyum!nyum!nyum!

abg tuah dgn pelbagai karenahnyer .. ttpi masih leh dikawal .. ehehehee


seronok tgok abg makannn .. :)



makan apa tueeeeeeeeeee .. :)


Jom tgok pulak makanan yg sempat di snap .. :)


satayyy :)



eskrim utk anak2



rojak buah :)



dim sum :)


pelbagai jenis dessert ..tart,cheese cake .. saya suka!!





ABC
hehehe .. tue jer la makanan yg sempat di snap .. banyak lg sbnrnyer ..tp x sempat amek gambar .. dah masuk mulut dulu kekekeke

Citer hari Ahad pulakkk .. kami pi survey brg2 dapor utk dapor baru kami .. nanti saya citer entry lain yeerr .. pagi2 kami pergi Semenyih .. sbb kakak ipar sya kater ader kedai kat sana buat sale giler2 ... mmg murah2 ponn .. rambang mata dibuatnyerr .. huuuu .. sambil2 pi Semenyih , kami melawatla PIL & MIL sekali kat umah kakak ipar .. :)


Lepas tue kami cadang2 nak shopping baju bebudak nie .. pi la SOGO .. dgn harapan ader sale giler2 .. yg membolehkan sayabersopping sakan .. hampeh jer kan .. baju budak2 x der sale .. x beshh nak shopping .. tp kami beli kasut Adidas pink utk adek .. cute jer adek pakai .. adidas mmg x pernah sale pon .. harge sama jerk .. kami suka beli kasut adidas nie utk anak2 ni bukan apa ..walaopon mahal .. tahan lama ..sampai adek2 diorg infuture nanti pon boleh pakai lagik .. puas hati .. :)


Nie pulak buah jambu .. sgt2 sedaaapp .. kakak ipar bagi .. jambu nie tanam depat rumah dier jerk .. banyak giler berbuah.. :)


jambu di makan ngan kuah rojak nie sgtt best .. :)


Balik dr SOGO .. singgah beli barang2 dapor .. stok utk seminggu heeeeeeeee


nie utk anak2 .. :)



kerang,udang ,ayam & ikan


nie kerangg .. favourite abg tuahh .. dier suka sgt kerang nie .. selalu saya buat kerang bakar jerkk .. anak2 dh suka :)

k la .. mintak maaf .. entry kali nie tunggang langgang sket .. hehhe .. harap korang enjoy membaca blog saya .. timer kasih kpd sapa2 yg sudi singgah sini .. dahh ngantuuk mahu tduuurr .. selamat malam :)



daaaaa ..!!!

Sunday, April 17, 2011

.:: Hari Ahad hari bersama keluarga ::.

Hai korang ..tgh2 malam nie baru ler boleh menhapdet blog saya yg sudah seminggu sunyi sepi .. weeeeee .. skrg nie .. hari ahad jer la hari sepenuhnyer saya bersama family .. memandangkan sabtu kejer walaupon half day .. sgt menciii .. tp sabaaaaaarrr .. insyallah lepas nie rotate ler kejer hari sabtu nie .. saya menunggu masa ituuu :)


Minggu lepas saya x sempat nak hapdet blog .. disebabkan kejer yg menimbun di opis .. membuatkan saya x der ruang utk bukak internet .. curik masa menghapdet blog .. hurmmm tp.. alhamdulillah smua kejer sudah siap sepenuhnyer .. selepas melalui minggu yg terlalu stress .. saya sgt lega .. insyallah lepas nie semua berjalan seperti biaser hendaknyer .. :)


Minggu lepas .. bawak anak2 pi taman mainan jer la .. hihihi .. x thu nak pi mana .. nak ajak g shopping mmg x leh la .. bawak budak berdua nie .. so pegi jer la tempat diorg boleh main2 .. biar diorg happy .. :)

Kami pi taman layang2 kepong nie .. x jauh pon dr rumah ..:)

abg tuah sedang menikmati eskrim .. :) adek po nak jugaaaaakk .. :)
mainan yg paling abg tuah suka .. pandai dier main .. abg tuah ckp .. "mummy tuah mcm spiderman .. huyoooo!!!" ... hahaha ..


Adek pulak .. x thu nak main apa .. ekekek :)


Huuhuhuhu .. itu citer kami minggu lepas .. minggu nie pulak kami x g mana2 pon .. duk rumahh jer .. Tapi besla jugak .. rehat2kan diri kat umah .. sambil buat2 kejer rumah yg x habes2 tue .. hihihi .. Minggu nie pulak mood en suami bagus .. huhuhu .. membantu sy mehabiskan kejer2 rumah .. cik uteh & cik oyen en suami basuhh .. rajin benorrr ..

timer kacih daddy :)


Lihatla .. Cik Uteh saya berseri2 .. pabila dicuci :)


waaaaaahh nak bujangku rajin benorrr mencuci kereta mummy yerk .. hehhe .. sebenarnyer nak main air jer tue .. :)


Ok la x thu nak citer apa dahh .. ilang idea tetibe .. jom masuk dapor pulak .. semalam lepas balik opis saya masak mee sop utk family saya .. kebetulan adek saya yg study kat USIM tue ader kat rumah .. seronokla makan ramai2 .. :)


Mee Sup Mummyaza .. hhuhuhu :)


Kalau makan mee sup x der bergedil x sodap kan ..?? .. hehehe nie dier bergedil made by mummyaza .. en suami sukaaa!!!


mee hoon sempoiiii .. by mummyaza .. breakfast kami pagi td .. weee :)


okeyla .. kengkawan smua .. sy dhh ngantook .. klu ader kelapangan sya hapdet blog yerr .. selamat malam smua ::)


daaaaaaaaa !!!

Monday, April 11, 2011

.:: Telur tiruan .. ??? .. ::.



Kengkawan semua .. entry hari nie sekadar ingin berkongsi info ttg telur tiruan .. macam2 daaa skrg nie .. naik konpiuss dibuatnyerr .. sy dpt info nie pon dr my Ibu .. hehehe .. disebabkan jarang tgok berita kat TV (24 hours ceria chanel) .. my Ibu la bnyk melaporkan berita2 terkini lagi sensasi .. hihihi


So apa lagi .. untk mendapat maklumat lebih jelas .. sy google jer la .. senang .. maklumat kini dihujung jari jerkkk .. Meh kiter baca sesama yer .. semoga info ini membantu kengkawan smua .. :)



Menurut Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), telur tiruan mengandungi bahan kimia yang berbahaya kepada kesihatan. Lebih membimbangkan, telur tiruan mungkin mengandungi gelatin yang HARAM dimakan oleh orang Islam. Berikut ini kami kongsikan Cara Untuk Mengenalpasti Telur Tiruan:


Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur. Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.




  • Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar. Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.


  • Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.


  • Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.


  • Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.


  • Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.

Tips membeli telur agar tidak terbeli telur tiruan.

  • Tengok kulit telur betul-betul. Pastikan anda membeli telur yang pada kulitnya masih terlekat ‘tahi’.

  • Jangan beli telur yang kulitnya bersih sebab kulit telur tiruan semuanya bersih dan berkilat.

  • AWAS! Jangan tertipu dengan kulit yang cantik! Goncang telur. Kalau ada bunyi berkocak seperti air, jangan beli. Kerana telur tiruan akan berbunyi bila digoncang.
Bagaimana telur tiruan dihasilkan ..????

  • Cangkerang telur diperbuat daripada kalsium karbonat.

  • Kuning telur dan putih telur diperbuat daripada natrium alginat, alum, gelatin, asid benzoik, kalsium klorida serta air dan pewarna makanan.

  • Kuning telur dihasilkan hanya dengan mencampurkan pewarna makanan kuning lemon ke dalam adunannya.

  • Kalsium klorida ditambah ke dalam adunan telur dan kemudian ke dalam acuan untuk menghasilkan membran telur.

  • Cengkerang telur diperbuat dengan lilin parafin, serbuk gypsum, kalsium karbonat dan bahan-bahan lain. TQ kpd PakarHowTo.com .. sy copy paste jer dr blog beliau .. huhuhu .. mohon ampun yeer.. :)

Sunday, April 10, 2011

.:: Bila dapurku sudah berasap ::.

Salam hujung minggu utk kengkawan semua .. minggu nie rumah sya riuh la siket .. sbb family kakak ipar , MIL & PIL, N adek2 semua berada dirumah saya .. anak2 saya paling seronok .. yerla diorg pon boring main berdua jer kat umah .. sesekali sepupu2 diorg dtg .. happy jer ..:)


heeeee .. lama rasanyer saya x post entry masak memasak .. nampak sgtt lama benor dapor saya x berasap .. ihihik .. bukan camtuler ... saya masak jerk kat umah .. tp x sempat nak snap2 gambar .. hehehe .. kesuntukan masa :)


Petang smalam kluarga en suami dtg umah .. tidur semalam .. so saya masakla apa yg sempat jerkk .. sbb smalam saya kejer .. x sempatla nak buat speciaal2 siket .. bake cake ker .. buat pudding ker .. hurrrmm tp x per la .. next timeee .. :)


Untuk makan malam semalam sy cuma masak tomyam & ayam masak merah jerkk .. hheehe .. tupon gigihkan diri .. balik kejer singgah pasar jap beli brg2 dapor .. huhuhuhu .. tp macam biasserla .. MIL saya mmg suka masak .. so dhh masak awal dr rumah .. sup tulang, sambal udang, pecal, n kueh donut .. banyakkan ..?? .. bawak dtg umah sya .. makan ramai2 baru syiok .. sorry yer gambar makanan yg MIL bwk sya x snap .. malu lorrr ... hehehe

tomyam semangkuk untuk saya .. lepas masak test makan dulu .. huhuhu

tomyam seperiuk utk tetamu ... huhuhu

ayam masak merah .. yg x berapa nak merah .. hahaha
Spaghetti .. breakfast kami hari nie .. hehehe .. dah mcm om putih dhh .. pepagi makan western heeeeeee .. tp anak2 sedara saya suka .. breakfast pagi td sy masak mee goreng jugak .. tp x sempat nak amek gambar .. heee .. mee goreng utk MIL & FIL .. takut diorg x biase makan spaghetti .. so sy gorengkan mee jer la .. Alhamdulilah semuanyer habes dimakan .. :)



Sayur kacang buncis goreng

Tghari td pulak saya masak simple2 jer ... keluarga en suami smua dhh balik .. balik awal katernyer nak shopping kat Jakel .. Jakel ader sale yerr .. hehehe .. nie yg x leh duk diam nie ... daddy .. mummy nak beli kain pasaaang leh x .. tetibe heeeeee :)

Pastue sambal udang petai .. favourite en suami ... n ayam goreng utk anak2 saya (lupa nak snap) ekekeke


Last sekali .. gelagat anak2 saya naik motor .. biaserla klu ader pakcik dier yg sorang nie mmg slalu la ajak naik motor .. naseb baik si pakcik nie rajin nak melayan .. :)


tgok abg tuah tue .. kelakor benor letak kaki cam gitu .. hehehe .. :)


k la .. jap lagik nak kuar bawak anak2 pi taman .. bg diorg happy2 siket .. esok dh kene duk nesery pulak .. alahai ciannyer .. kejap benor rase cuti weekend nie .. klu cuti lama kan besttt!!!



daaaaaa ..!!!

Friday, April 8, 2011

.:: Shopping Online ::.

Hai korang .. apa khabar?? hurmmm .. Hari nie hari Jumaat dahh .. rase cepat sgt masa berlalu .. huuuhh ..


Pejam celik-pejam celik .. dhh seminggu .. minggu nie mmg minggu cbuk saya .. setelah lama stress ngan kejer opis .. sampai migrain ... huwaaa .. sy x pernah kene migrain sebelum nie .. tp minggu nie mmg sgt2 stress .. huhuuhu :)


Ok la utk hilangkan stress .. caranyer shopping jer la yer .. hehehe saya suka!! .. memandangkan anak2 sya sudah semakin membesar bagai johan .. hehehe .. baju lama2 dh banyak yg x muat .. especially adek la .. cepat benorrr membesar .. rindu pulak kat dier .. adek semakin cerdik .. mulut pon dhh petah2 .. haiihh menunggu mase mau pulang rumah .. melayan karenahnyer .. hihikihhkik


hari tue saya ader shopping baju2 tidur anak2 saya .. alaaa skrg banyak kat blog jual2 baju pyjamas tuee .. saya nie klu nak membeli thru online mmg pikir 2 3 kali yer .. dah lama gilerrr saya minat kat baju2 nie .. chumel sgt2 bila budak2 pakai .. first time dulu ader beli sorang sepasang utk adek n abg .. tp range harge dier mahal n kualiti kain x elok .. sgt x puas hati .. so survey punyer survey saya dpt satu kenalan melalui facebok .. yg dier jual baju nie ngan harga borong .. apa lagi sgtt teruja .. kebetulan dier ader bukak kedai berdekatan ngan umah saya .. hehehe .. so saya pergi ke kedai beliau la .. dapat la harga murahh .. saya borong 6 pasang terusss .. berbeza sgt2 .. kain dier berkualiti sket dr sebelum nie .. :)

Sebelum nie saya beli dgn harga RM27 sepasang skrg hanya RM 18 sepasang .. kire murah la kan .. klu beli dgn kuantiti lagi banyak .. lagi murah harganyer ... next time saya akan borong lagi huhuhuh


ok .. lepas sampai umah terus suh anak2 saya pakai .. dierorag seronok sgt2 .. lagi2 adek .. siap cakap .. antik(chantek)!!!!

hehee nampak x rambut adek .. toncet tue .. siket benor rambutnyer .. hehee inilah aktiviti anak2 kat umah .. main sama2 .. klu time mood baikla yer .. klu x .. ader jer suara adek dier melalak .. heheehe

Owh yer lupa nak tinggalkan link kan ... ok klu nak shopping baju2 pyjamas nie le la ker facebook MamaPayish .. Happy shopping yer kengkawan :)



daaaa ...!!!!

Sunday, April 3, 2011

.:: Saya dan anak2 ::.


Hari nie kami tinggal bertiga jer kat umah .. en suami ader kejer luar .. so .. maknanyer minggu nie mmg kami x der xtiviti .. huhuhuhu


Walaupon en suami x der kat umah .. hari nie saya cadang nak bawak anak2 pi beli barang sambil jalan2 .. huhuhu .. festime tau .. beranikan diri jerla bawak budak berdua nie .. :)


kitaorg x gi mana pon .. beli2 barang pastue baliikk umah .. x berani naak jalan lama2 .. bagai2 ragam la nanti pulak .. huhuhu

pagi2 mandi2 pakai baju chantek2 .. :)

abang sayang adek .. :)
adek madina bergaya ngan gaunnyer .. heheh .. baju baru nie ..hehe .. saya beli online .. chantekkan :)


abang tuah elman .. yg sememangnyer x reti duk diam .. huwaaa .. :)



minumm miloo ... dier banyak pauuuu mummy dier hari nie .. hehehe

lepas penat berjalan2 .. duk dlm kereta .. time baliiikk .. :)

daaaaaaaaa ... !!!!