Followers

Friday, October 16, 2015

.:: Resepi Tart buah-buahan ::.



Assalamualaikum

Salam Jumaat semua ....

Berderet-deret entery resepi huhuhu
X apa la yer ...  sekarang nie saya busy memanjang di ofis ....
susah nak curi masa menghapdet ...

Selalunya saya menghapdet belog diofis jer la sempat
kat rumah x der masa langsung nak duk depan PC ...
banyak kerja rumah yg menanti ... :P

Nie citer sebelum raya haji hari tue ... 
Order dr regular customer saya hehe AYUS 
Tart buah untuk di buat hantaran pertunangan  :)

Dapat request buat tart mmg super excited ...
dah lama nak cuba buat ...
Inilah hasil pertama kali mencuba ...
tidak menghampakan .. hehehe

Mehla saya share resepi :)

SUMBER RESEPI : IZZAH MUFFIN LOVER


CRUST

Bahan-bahan :
250g mentega Buttercup
120g gula ising
2 biji telur gred B
480g tepung gandum (kalau lembik tambah tepung lg)




Cara-cara :

Ayak gula icing ke dalam mangkuk besar.
Menggunakan senduk kayu@whisker, pukul gula icing & mentega hingga sekata. Jangan pukul lama sangat.
Masukkan telur & pukul lagi sekejap.
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga membentuk doh, gaulkan dengan tangan biar sebati.
Kalau lembik sangat boleh tambah sedikit tepung lagi.


Bulat2kan doh sebesar ibu jari & tekan ke dalam acuan tart, biar sekata, potong tepinya dengan pisau agar rata, cucuk dasarnya dengan garfu.
Buat sampai habis & bakar menggunakan suhu 170'C lebih kurang 15-20 minit@sehingga masak (warna perang2 sikit) 

*Guna api atas bawah dulu 10 minit, kemudian api bawah sahaja sehingga masak.
*Kalau tak sempat habiskan boleh simpan doh dalam plastik & tutup rapat, simpan dalam peti sejuk.
*Adunan ni akan menghasilkan lebih kurang 100 biji crust saiz kecil.
Simpan crust dalam bekas kedap udara.

ACUAN TART NI TAK PAYAH OLES MINYAK/MENTEGA, DAH MASAK TERBALIKKAN JE & CRUST TU KELUAR DENGAN ELOK
Pastikan acuan tidak basah.

*** Untuk resepi ni .. saya buat untuk acuan tart yg besar  dapat satu acuan tart besar  size 8' dan 10 biji acuan tart kecil



Bahan2 Untuk Kastad 


1 cawan tepung kastad

2 cawan susu cair

2 cawan air
3/4 cawan gula (boleh dikurangkan kepada 1/2 cawan)
1 camca besar marjerin@mentega





Cara2 :

Masukkan semua bahan kecuali marjerin ke dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana besar sehingga pekat.

Masukkan marjerin. Matikan api dan kacau hingga marjerin cair sepenuhnya.

Masukkan ke dalam piping bag. 


**Buah2an :

Mengikut selera sendiri - anggur hijau, anggur merah, peach, strawberry, kiwi

Potong mengikut citarasa masing2.

**Sebaiknya potong buahan dahulu sebelum mengadun krim kastard kerana kastard cepat membeku dan akan menyukarkan kita meletakkan buah-buahan diatasnya.



Ada lebih adunan crust td saya buat size kecik2 pulak  .. comey kan :)


TQ Ayus order berkali2 ... :)

Tart Buah-buahan
Kek Cokelat Karamel
Chewy Gooey Brownies



Thanks for reading this entry ...  :)

Ikhlas,
Mummyaza

Thursday, October 1, 2015

.:: Resepi Congobar -Step by Step - ::.




Assalamualaikum

Hari nie  meh nak share resepi Congobar dari dapur Mummyazahomebaked ...

Sharing is caring hehehe ...  :)

Bahan-Bahan


315 gm tepung gandum

2 1/2 sudu kecil baking powder

1/2 sudu kecil garam

150 gm butter
320 gm gula perang - saya letak 220gm
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional



STEP 1 : Pukul gula perang dan butter hingga gebu. Pukul hanya menggunakan spatula


STEP 2 : Masukkan telur satu persatu


STEP 3 : Masukkan asean vanilla dan pukul lagi sehinnga kembang 



STEP 4 : Ayak campuran tepung, baking powder & garam dan gaul rata


STEP 5 : Campurkan cokelat chips dan gaul rata



STEP 6 : Alas loyang 10 x10 dgn kertas baking yg teah di oleskan dgn butter ..tuangkan adunan td kedalam loyang dan ratakan ... Tabur kacang pecan dan cokelat chip utk hiasan :)


STEP 7 : Panaskan oven selama 15 minit terlebih dahulu ...
Bakar selama 30 minit dgn suhu 170c ... ikut kesesuaian oven masing2 :)

Gambar diatas : Congobar yg siap dibakar ...  :)


Minggu lepas punya tempahan ...  Congo Bars & Chewy Gooey Brownies ...

Resepi brownies saya pernah share sebelum nie ...





Credit to UMIESUE STUDIO for the sticker design :)


Selamat mencuba  !!!

Thanks For Reading this entry :)


Ikhlas,
Mummyaza

.:: Selamat Pengantin baru adik !! ::.



Assalamualaikum ....

2 minggu belog x berapdet ....

Sibuk di ofis .. sibuk hal2 keluarga huhuhu

Alhamdullilah semua selesai ... kerja2 ofis dh selesai semlam ...
biasala last2 minit minggu2 akhir baru nak prepare itu ini ...
Minggu lepas cuti raya panjang2 ... huhuhu
Segala report yg diminta dh berjaya di submit 

Hari nie baru saya free siket kat ofis ....
baru berpeluang belogwalking  ...hehehe

cuti raya haji lepas amik cuti panjang .... 
adik bongsu en suami kawin ... 
nie kiranya kenduri terakhir belah en suami la ...
dh x der adik lagik ... tunggu anak2 sedara pulak kawin la yer huhuhu

Preparation raya x der sangat .... kakak ipar cuma masak nasi tomato  ..
makan ramai2 ... berebut2 huhuhu

Lagipun semua sibuk buat preparation kenduri 26hb tue ...
masing2 x hirau raya hehehe

Meh la layan gambar2 masa kenduri ....
nie gambar dr enset saya jer ... bukan gambar2 dr phothographer 
gambar2 cantik tunggu pengantin yg post  :)


acara wajib ... nak berinai ...
tgok anak sapa yg hulur tangan dulu tue ....
sabar dier menunggu pengantin siap berinai tau...


dan tgok hasilnya .... chantik :)


Pelamin pengantin ....
Simple tp cantik  .... " Less is more"


sebelah kiri hantaran dr pihak lelaki ... sebelah kanan dr pihak perempuan :)


 pengantin dgn bridesmaid &flower2 girlnya :)


 Pengantin bersama mak mertua & embah :)




adek saya datang bawak ibu n ayah ...
dapat la lepas  rindu kat aisya hanna :)


 geng kamcing kat kg ... kemana2 berdua ...
madina qalesya & damia daleela :)


 bergambar sebelum ibu balik ...
tok ayah x dapat dikesan ... hehehe


 Flower2 girl :)


kakak2 ipar ... MIL n embah  di samping pengantin :)


 ader kumbang tersesat sorang hehehe


Keluarga besar kami ...

Lepas nie dh x der kenduri besar2 ... 
mesti rindu moment2 mcm nie huhuhu

Terima kasih jugak pd adik yg sponsor baju sedondon kakak2 n abang2
baju2 princess anak sedara ... tudung2 .... hehehe

Semoga ikatan perkahwinan yg dibina berkekalan hingga akhir hayat ...
Selamat menempuh alam rumahtangga ... x boleh menyek2 lagik yer adik :)


Thank you for reading this entry :)

Ikhlas,
Mummyaza