Followers

Wednesday, May 25, 2016

.:: Masak-masak & makan-makan ::.



Assalamualaikum

Tgok2 dalam gallery phone nie banyak betul gambar x post lagi ...
Hari nie jomla tgok koleksi gambar makanan

Jangan jemu yerr ...
Dah empunya belog suka sangat capture gambar makanan


Bekal ke kantor ... slalu kalau rajin mmg tiap2 hari la berbekal ke opis hehe
bulan lepas mmg sebulan tu saya bwk bekal g opis...
rajin bangun pagi awal ... dapat la menyaipkan menu2 

menu breakfast yg simple ... sandwich telor  buat alas perut :)


Gigih tau order kat lazada ..
semata-mata nak gaya minum juice selalu ...
suka sangat minum coffee nie pagi2 ...


burger sihat .... huhuhu
daging burger salut telur ...letak sayur2
mayanis sos .. mmg sedap :)


Sekarang jaya grocer dh ada kat selayang
duk tetiap minggu melawat kat sini ...
syok betul tgok sayur segar2


menu breakfast yg paling senang 
tortilla wrap ... en suami mmg suka.. hari2 pon x per bekal ni :)


Makaroni goreng .... anak2 mmg x pernah makan ...
hehehee
mummy first time masak utk diorg ... alhamdulillah semua suka
balik2 sekolah siap cakap ... sedap la mummy bekal hari nie :)


Menu simple  berbekal pagi2 ... nasi goreng + ayam goreng :)


Dah jatuh cinta dgn produk farm fresh nie ...
beli air kultur dier mmg sedp ... x manis sgt ...
try la beli latte nie ... sedap woooo!!


Malam2 balik kerja ... menu simple anak beranak ...
nak masak apa yer :)


Tortilla pizza ...
senang jer buatnya ...  campak2 dh siap ..
jimat masa kat dapor 
 just masuk dlm pan tupperware ni jer :)


Berebut haa makan panas2



Closeup siket ... yg nie versi masak dlm oven .. lebih garing gituuu :)


Masak kari versi sihat 
guna yogurt .. mmg sedap ... cubala try masak .. :)



Hentam aja resepi nie ...
duk tgok kat fb viral pasal meatball cheese
kita ubah siket letak spaghetti ...
Alhamdulillah sedap bekal ke ofis .. :)


Sampai opis masuk dlm microwave ..
makan panas2 ... mmg sedap :)


Makan malam ... balik dr opis ..:)


Dapat makan nan cheese selayang ...
sedap ... tp harga mahal benor ...hehe


Daddy belanja makan ... lama betul x makan cam nie huhuhu


Balik kampung .. mmg nie wajib ibu saya masak ...
asam pedas ... sedap wooooo ... tgok tue sapa suka makan ...hehe
macam mummy jugak nie ... :)


sebelum balik kl hari tue .. ibu siap masakkan laksa johor ...
sedap wooo !!


Nasi ayam dr #mummyazakitchen


Makaroni Olio :)


Pulut Mangga :)


Last sekali ... malam td punya menu ...
Spaghetti bolognese :)

Sorry korang penuh gambar makana aja nie .. hehehe

Thanks for reading this entry :)

Ikhlas,

Mummyaza


Monday, May 23, 2016

.:: Koleksi Baju Raya Bella Ammara 2016 ::.



Assalamualaikum

Bila raya hamper tiba … mesti ramai tercari-cari gaya fesyen raya …. Untuk trend terkini, sudah tentu butik-butik muslimah menjadi tumpuan ramai … baju-baju yang mengikut syariah dan yang pasti harga berpatutan ..



Siapa yang tak kenal dengan jenama Muslimah popular, Bella Ammara. Diterajui oleh pasangan suami isteri Belle Yahya dan Carl Samsudin, jenama Bella Ammara ini telah ditubuhkan pada tahun 2012 dan beroperasi hanya secara kecil-kecilan. Bermula dengan menawarkan koleksi telekung yang amat berkualiti, Bella Ammara kemudiannya mengambil langkah berani dengan membawakan koleksi pakaian Muslimah seperti jubah, baju kurung, blouse dan seluar Muslimah kepada para penggemar.

Jenama yang mengambil garisan syariah sebagai panduan setiap rekaan yang dihasilkan ini kini bukan sahaja semakin berkembang di Malaysia, malah turut mula memasuki pasaran antarabangsa.  Seperti tahun-tahun yang sudah, Aidilfitri 2016 yang bakal menjelang tidak lama lagi ini juga bakal menyaksikan koleksi baju raya Bella Ammara yang cukup sopan dipakai dan pada masa yang sama amat trendi.


Sambut Aidilfitri dengan penuh keberkahan pada tahun ini dengan menggayakan koleksi jubah moden Bella Ammara yang boleh anda temui dalam pelbagai pilihan warna menarik. Bukan itu sahaja, rekaan jubah Bella Ammara untuk tahun ini juga diberikan sentuhan moden komtemporari yang pastinya menepati citarasa anda.

Selain jubah, Bella Ammara turut menawarkan beberapa koleksi baju kurung moden yang sopan dipakai, pastinya dengan potongan yang loose dan sesuai dipakai oleh semua wanita berhijab. Tunggu apa lagi? Jom serbu Bella Ammara online sekarang!

Thanks For Reading This Entry :)

Ikhlas,
Mummyaza

Thursday, May 19, 2016

.:: Hadiah Hari Guru ::.


Assalamualaikum ...

Seperti yang dijanjikan ... belog ini akan berhapdet ...
sekurang-kurangnya 3 entry dlm seminggu hehe ...

Isnin lepas sambutan hari guru sekolah anak2 ....
tahun2 sebelum nie saya x la excited nak buat gift2 hari guru ...
bukan apa ... bila tanya abg tuah ..
memanjang x der sambutan la ... x yah bg hadiah la ...
last2 mummy pon buat x endah aja ... :(

Tahun nie ada anak dara sorang yg over excited ...
seminggu awal dah pesan kat mummy ...

"Mummy minggu depan dek na nak bg hadiah kat cikgu2 .. ada sambutan hari guru "

Mummy just jwb OK ajerrr ... nanti mummy fikirkan hadiah apa yg nak di bagi pd cikgu2

alih2 .... weekend sebelum sambutan hari guru tue ... balik2 dier bercerita

" Mummy .... dek na dh bagitahu ustazah shima .... sy bg hadiah kek tau ustazah ... sbab mummy saya pandai buat kek "

HAHAHAHA

tergelak2 mummy ngan daddy .... dgr dier bercerita ...hehehe

OK la nie semua idea Madina .... mummy turutkan ... :)


Bila saya post kat IG #Mummyazahomebaked ttg idea goodies nie 
ada pulak yg nak selit order utk anak2 diorg ...
OK ... kita buat sekali ... :)


Congo bars , Brownies & kek batik almond


Siap2 pakaging dh ... comel pulak bila buat minipack mcm nie :)


Setelah di deko .... gigih mummy malam tue jugak gi terjah DIY nak cari riben2 nie ... brg2 DIY pon dh bnyk abis ... gara2 sambutan hari guru ... sapa suh g last minit kan ... apa yg ada ja la  huhuhu


Idea mummy yg x berapa nak kreatif hahaha


Goodies bag nie ... siap terjah kedai jual brg2 pengantin ... gara2 kat DIY semua dh sold out ... hahaha .. jd la ... :)


Dah siap dah ... sy buat dlm 9 minipack ... 6 utk cikgu2 madina hanya 1 untuk abg ... yg lain sy bg kat nersery abid utk cikgu2 nersery hehehe ...

Jangan ditanya knp abg punya hanya satu jer ...

jawapannya ...

"X per la mummy x yah membazir  ... satu tue utk guru kelas abg jer ... Ustazah nadia ..."

hehehe... itu la anak lelaki .. x mo amik hal dlm bende2 mcm nie !!

bila tanya kakak ...

"Dek na sayang semua cikgu dek na ... kene bgla hadiah ..."

hehehe ...

OK ... banyak betul perbezaan anak lelaki  & perempuan nie .. :)

abg mmg ikut perangai daddy dier ....  kakak mmg ikut perangai mummy ... hahaha


pekerja belakang tabir .... kul 1pg baru tidur gara2 menyiapkan hadiah hari guru ... 
yg sorg tu mmg membantu , yg sorang lagi tu ... suka buat kacau ...
last2 kene marah ngan mummy ... terus masuk bilik tidurrr ... ^_^

Ok la ....  Selamat Hari guru untuk semua warga pendidik ... 

"Guru Pembina Negara Bangsa"

Last Sekali jangan lupa terjah IG homebaked saya yer :)




Thanks For Reading This Entry :)

Ikhlas
Mummyaza


Wednesday, May 18, 2016

.:: Assalamualaikum ... berupdatelah jugak belog kita hari nie ::.



Assalamualaikum ...

Hari nie baru nak menghapdet ...
Ada ker readers2 yg menunggu entry dr mummy nie hehe

Sebulan dua bulan nie ... saya agak sibuk ...
sy x sempat nak memikirkan entry2 baru di blog ...
Otak penuh dgn mcm2 bende di opis ...
Yer la kan kat opis aja sy ada masa menghapdet belog ...

Minggu nie semua dh settle ... sy rasa nak lompat bintang hahaha
jgn buang tebiat yer mummy  hihihi

Semua hal2 audit sy dh settle ... hopefully run smooth la ...
First time buat audit penuh ... mmg merangkak-rangkak la sikit ..
Tp x per .. proses belajar ... Sy happy sbb dpt capai satu level lagik ...
huhuhuhu ... bos sila naikkan KPI saya yer tahun nie ... hahaha




Macam2 benda saya nak citer ... banyak dh gambar2 dlm phone nie ...
Insya Allah sy share citer sikit2 ...
pasal anak2 psal masak2 .... rindu nak menulis  , merepek kat belog nie
huwaaaaaaaaaaa!!!


Ada ker rindu dgn kisah budak bertiga nie 
mcm2 peel dh sekarang nie ... mummy kene banyak bersabar
kdg2 bila kurang sabar ... bertukar menjad harimau jugak ..haha


Bnyk jugak psal budak petah sorg nie
penghibur hati mummy .....
suka tgok telatah2 dier sekarang .... 
nanti sy share sikit2 citer abid hehe

Ok la saya update lagi nanti ^_^

Thanks For Reading this entry :)

Ikhlas

Mummyaza