Salam hari minggu .. Ahad .. x der aktiviti .. duk umahhh .. mengemass .. hahaha .. malam td tdur kul 4 pg .. melipat kain baju yg berlongok2 .. huuuhh .. tunggu budak2 tdur baru leh buat kejerrr .. klu x ader jer pengacauuuu ..huhuhu
:STEP 1:
2 sudu besar gula pasir di tabur dlm
loyang
STEP 2:
letak loyang atas
dapur gas utk mencairkan gula menjadi karamel dgn menggunakan api
perlahan.. dah siap ketepikan..
STEP 3:
1cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih
& kuning)
STEP 4:
kacau perlahan bhn2 kat atas guna whisker atau garpu dan tapiskan ke dlm loyang gula
hangus td
STEP 5:
bakar karamel
secara steam bake pd suhu 180'c selama 15min
**** Nak gune kaedah kukus pon boleh ...
BHN KEK CHOCOLATE MOIST
BHN A :
1 cawan
serbuk koko1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula
kastor1 cawan minyak masak
CARA:
satukan semua bahan dlm periuk,kemudian
gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil dkacau hgga
sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap
BHN B:
3/4cawan tepung gandum
1 sudu kecilsoda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
****semua bhn di atas di ayak
BHN C:
4 biji telur - pukul
dgn whisk atau blend sekejap
CARA :~
satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn
whisk atau senduk~ tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi~
bakar secara steam bake pd suhu 180'c selama sejam atau hgga masak...bergantung
kpd oven masing2... dah masak,biar kek sejuk atau hgga kek meregang baru di terbalikkan kek..
daaaaaaaaaa ..!!!
rajin betul dia baking ye.. tahniahhhh... hehhee
ReplyDelete