Sunday, August 29, 2021

Besday 29.07.2021




Waktu berlalu pantas ... rasenya baru je budak menyek sorg nie lahir
Dulu kecik2 diala paling mengada-ngada
Sikit-sikit nanges ... siapa je yang tahan perangai budak sorang nie

Dulu mase kecik ... semua panggil DekNa ... hahaha
Itupon dr abg tuah sllu panggil dekna ... dekna ...'Sampai semua org sekeliling panggil dekna

Cucu paling manja ... manja sgt ngan embah ... sikit2 embah ...
Embah dekna nak jemput2 ball ....  embah pergi dapur terus buatkan 
Embah ... nak mandi ngan embah .... embah terus mandikan

Embah itu embah ini hehehe
Tu masa umur 3-6 tahun ... manja sangat

Masa berlalu pentas sangat
Pejam celik besar dah Dekna ... sama besar ngan mummy dah skrg hehe
Baru darjah 6 kakak oiii



Sekarang dah 12 tahun dia
Dah macam kakak2 sangat ... matured
Pandai dah jaga adik, buat susu adik , basuh berak adik hahaha
Semua dah boleh ... Hanan pon sayang sangat kakak dia ni

Tapi jangan suruh dia masuk dapur .. try belajar masak
Dia paling x suka hehe ... Rasenya sepesen perangai mummy dulu2
Bila dgr tok ibu masak ja ... terus berkurung dalam bilik ... 
Lapar baru keluar cari makan haha


29 July 2021

Sambut besday sama-sama dengan daddy ...
Share besday dgn daddy .. Jimat duit mummy haha
Celebrate sekali harung kan hehehe


Simple2 ja celebrate
Rasenya tiap tahun sama ja kan haha
Jenis mummy yg x pandai sangat nk buat2 surprise2

Beli kek sebiji ... makan2 .. hahaha
Alhamdulillah

Semoga kesayangan2 mummy sentiasa di bawah rahmat Allah swt


HAPPY BIRTHDAY TO YOOOOOOUUUU 


Thanks for reading this entry :)

Mummyaza


 

Friday, August 13, 2021

Covid & Vaksin



Assalamualaikum

Hari ni kes 21K ++ .... dh x nampak kemana arahnya keadaan kita sekarang ...
Hanya berdoa dan berdoa sahaja yang mampu ... Semoga kembali kehidupan seperti sediakala ..

Takut bila dgr org2 terdekat dah kehilangan nyawa akibat Covid jahat ini ...
Hari-hari dengar pasal kematian ... Rasa mcm nyawa di hujung tanduk ...
Wahai Covid pergilah di kau jauh-jauh dari hidup kami
Tolong lah .... Tolong lah

Kasihan anak-anak x dapat membesar seperti waktu kita membesar dulu
Kasihan ibu ayah di kampung ... yg berisiko ... anak2 x dapat jenguk
Kasihan rakyat2 yang dah kehilangan mata pencarian
Kasihan frontliner bekerja tanpa memikirkan hal sendiri 

Sedih memikirkan keadaan sekarang ...
Cuba membayangkan apa akan terjadi 2  3 tahun akan datang 
Kalau Covid masih mengganas ...

Ya Allah Ya Tuhanku .... Kau lindungilah kami


Alhamdulillah .... sebagai rakyat malaysia ... selesai tunaikan tanggungjawab
Dos pertama dapat date last-last minit ... belek-belek MySejahtera pagi 15hb July 2021
x kluar-kluar lagi date appointment 1st dose haha

Tetibe belek-belek lepas zuhur ... appointment hari sama kul 12 tghari
Apooo .... meloncat husband & wife ... kelam kabut kami hahaha
Rezeki dapat date yang sama  .. Kami dapat di PPV IDCC Shah Alam


2nd Dose 5 August 2021 IDCC Shah Alam

Alhamdulillah lengkap 2 dose ...  
Ikhtiar & Usaha ... selebihnya beserah padaNya

Dose ke tiga ??? Hopefully x der la yaaa ...

Bercerita disini untuk tatapan anak cucu nanti ... hahaha 
Moga menjadi kenangan di hari tua ... Insyaallah

Terima kasih sudi membaca ..

Mummyaza


 

Tuesday, August 18, 2020

Pagi yang Indah

 

Assalamualaikum .. :)


Kalau ditanya  .... bila waktu paling struggle bagi kamu sebagai seorang ibu beranak kecik ?

Jawapanku

Diwaktu pagi ... saat hendak bersiap untuk ke opis ... Hahaha

Setuju ke tidak ?

...........

Pagi td dapat melayan karenah anak kecilku Hanan ... tanpa sedikit pon marah ... setiap pagi perlu cuba menahan kemarahan supaya mood satu hari sentiasa positif ... aura positif akan dtg bila dapat mengawal diri sendiri dr benda2 negatif hahaha

Bukan selalu dia mengamuk di waktu pagi ... mungkin pagi td bangun tidur agak awal .. pkul 5 pg dia dh terkebil2 atas katil ... bila abg dan kakak bersiap pergi sekolah .. x mahu mandi ... mahu duduk di stoller sepanjang masa ... mood apa la dia hari nie ... Bagi susu x mahu .. bagi handpon x mahu .... mandi x mahu ... namun terpaksa juga memaksa ... demi utk mengejar masa ... mummy nak kerja nak oiii ... :)

Kelam kabut di waktu pagi mmg biasa ... Jgn diharap nk dapat bersolek ... sekadar tepek2 bedak ... gincu secalit ... sudah cukup cantik rasenya ... apa khabar la alat solek marykay yg dibeli ... hanya pakai sekali sekala aja ... alamatnya x sempat memakai sampai expired ..  hahaha

Sebenarnya ... itulah senaman harian setiap pagi ... berpeluh2 naik turun tangga menyiapkan diri sendiri dan hanan ... Itu dikira excercise di waktu pagi ... x dapat dikira banyak kalori yg terbakar hahaha ... positive thinking bukan ?

Terima kasih Hanan kerana menceriakan waktu pagi mummy ... Keep it up anak!!



Thanks for reading this entry


Mummyaza
18-08-2020


Monday, August 17, 2020

Abid dan bola sepak


Assalamualaikum


Lama sangat x bercerita pasal anak2 kesayangan saya ... banyak sebenarnya cerita nantila satu persatu la yer anak2 ... Tgok dlm phone gallery mummy nie ... berderet gambar abid dan bola sepaknya ...

.

Sebenarnya sudah lama anak kecil nie x beraksi di padang .. hampir 5 bulan sudah ... kesian jugak tgok dia ... hari2 duk tanya bila nak mula trainning balik ... buat masa sekarang nie belum ada jadual training keluar ... bersabar yer Abid

.

Tahun nie mungkin rezeki anak kecil nie ... melihat kelincahan dia bemain atas padang ... mmg org cakap ... ehh budak kecik tu ... laju betul main ... pandai gelecek bola ... x padan kecik ... mmg klu dilihat ala2 akhyar rashid hahaha ...dia berani atas padang ... mumy ngan daddy pon teruja tgok dia main hahaha

.

Itula yang kami dgr dr mulut2 parent yg dtg tgok friendly game antara pasukan2 NFDP daerah lain ... senyum je mummy ngan daddy dgr hahaha

.

Nak di jadikan cerita , awal tahun hari tu ... daddy kununya mahu mencuba hantar abid audition untu pemilihan pelatih2 bawah NFDP Official .. ataupon dikenali sebagai " National Football Developement Programme' di bawah MSN .. proram free ni untuk yang terpilih ... 

Rebut je peluang yg ada ... Alhamdulilah rezeki abid terpilih .... Happy dia :)

Sebenarnya x sangka dapat ... hahaha tgok yang datang pon hebat2 smua ... Latihan 3 x seminggu ...setiap bulan ada friendly game ... Rindu sebenarnya nak tgok dia main bola ...




Sedikit reward utk si kecil tanda mummy n daddy hargai usahanya :)









Last friendly game 29 February 2020 ... di Bukit Jalil

Teringat balik bila Abid lari bawak bola ke tepi padang .... laju dia lari ... tetiba tergolek dia berguling ... kene gelecek dek pasukan lawan ...hahah ... panik mummy tgok .... mummy tgok dr jauh ... muka dh kelat2 mcm nak nanges hahaha ...  disapu lutut n siku dia ... ada luka sikit kat siku .... mummy tahu sakit tue ... tp dia bangun terus berlari sambung main .. hehehe ... lega la mummy kat tepi padang tue ... pemain bola kene semangat kuat .. kan Abid ..  huhu



Thanks for reading this entry 

Mummyaza
17 Aug 2020


Moment sebelum PKP

 

Assalamualaikum


Lama x menjengah belog ... mungkin perlu menulis sesuatu setiap moment2 yg dilalui baru x rasa kosong je belog nie ... Bila menulis dapat bercerita meluahkan apa yang x dapat diluahkan dengan kata-kata ... Di masa hadapan bila belek balik moment2 yang telah ditulis rasa happy ... mahu shja masa diundurkan ... jika boleh ...

.

Tapi x mungkin boleh ...

.

Sebelum moment2 ini hilang dr google photo mummy ... marilah kita bercerita di belog ... Sekurang2nya adalah kenangan nanti untuk dibaca anak2 :)

.

Bila menulis ...dapatla hilang senduu di hati nie ... Lately ni mcm2 rasa ... tetiba rasa nak nenges ... padahal x der apa2 pon ... tgh drive pon boleh nanges hahaha ... penat mungkin ... stress mungkin ...  mengadap traffic di KL hampir setiap hari ... 6 tahun dh lalui keadaan traffic yg mcm nie ... kita absorb je la demi mencari sesuap nasi ... rezeki masih disini ... bersyukur ada lagi kerja ... bila dipikirkan kat luar sana yg ramai hilang kerja :)

.

14-15 March 2020

.

Sebelum kita mengalami cuti PKP hari tue ... sempatla sekeluarga berjalan di Cameron ...bukan saja2 ke cameron .... plan asal menghadiri kenduri di Ipoh ... rakan sekerja ayah .. terima menantu .... anak2 memfollow aja .... dapatla jumpa kwn zaman kanak2 membesar sebagai anak polis ...

Zaman sekolah sejenis yang x ramai kawan ... boleh dikira dgn jarila kwn yg rapat ... pemalu ... terperap je kat rumah hahaha ... sampai org x kenal anak dara cik ani taylor hehe .. kwn2 skrg ada yg dh jadi doktor , polis , gov servant ....  dulu kecik2 je badan ... sekarang membesar semuanya ... hampir x kenal ... hihi

.

Klu pergi berfamily, sllunya kami sewa apartment saja ... sorry x ingat nama tempatnya , nie adik yg uruskan ... selesa n hapening ... di Tanah Rata. Untuk yg bekeluarga sesuai stay kat sini ... apartment 3 bilik selesa. Makan pon senang ... turun je bawah apartment tu ... berderet kedai2 makan .. pilih je yg mana  ..

Sesekali dapat bawak ayah ibu berjalan ... rasa happy ... x lah diorg duk di kampung je kan ... ayah tu x la kekebun je ... sesekali nk juga berlibur ...  hehe






Nie jer la gambar yang tinggal dlm phone ... yg lain entah kemana ... Last skali gambar si penulis belog yg semakin membulattt hehe ..

Thanks for reading this entry

Mummyaza
17-Aug-2020