Wednesday, January 17, 2018

.:: Pulai Spring Resort Johor Bahru ::.



Assalamualaikum

Hari nie kiter nak citer pasal jalan-jalan cuti sekolah hari tue , kirenyer nie entry throwback la yer. Nak buat macam mana mummy is super busy termasuk mood nak menulis pon kelaut hehehe. Sebenarnya cuti-cuti nie lebih kepada nak celebrate besday abang tuah dan anniversary saya dan en suami 11 tahun. Add onn la sekali reward untuk adik abid yg dh capai level 10 dier punaya reading book, add on jugak sekali reward untuk adik saya a.k.a ayah chu diorg duduk rumah 2 minggu menjaga 3 org anak sedara, sbb anak sedara x mo duk nersery hehehe. Nmpak x , jimat banyak benda yg mummy celebrate untuk satu percutian kihkih ... giler punya berjimat kan  hahahaha ...

so sy pilih untuk bercuti di JB. Memandangkan,lepas tue kami nak balik batu pahat antar diorg nak duduk kampung 2 minggu hehehe. Klu nak check in hotel, sy lebih suka hotel yg ala2 resort. Tenang dan damaila kirenya. Itu baru dinamakan bercuti, x suka tempat yg crowded2 tgh2 bandar sangat... haih macam2 kan ... :)

Search punya search jumpala pakej menarik sempena cuti sekolah di PULAI SPRING RESORT JB huhuhu


gambar ehsan pakcik google

Kalau nak pi bercuti nie , mmg dr A-Z saya la yg arrangekan. Bila dh final baru minta approval en suami hehehe. En suami pulak x kisah kire on ja. Klu sy yg arrangekan mmg cari harga yang berpatutan dan berbalaoila la kan ... Asal semua happy sudah. Budak2 nie klu nak pi hotel, diorg nak swimming jerr , makan2 x kisah sangat dah , tapi mummynyer suka makan, klu makan x berbaloi dgn bayaran mmg mummy hangin  hehehe.


Nie la pakejnya. Berbaloikan. Bayar RM208 dapat buat semua aktiviti tue plus bilik hotel dan breakfast untuk 2 orang huhuhu. Anak2 happy dapat buat pizza sendiri, naik basikal n main kids indoor. Yg petting rabbit tue kitaorg terlepas pandang hehe rupanya sampai kul 10.30 pagi je heheh ... so x dptla nak tgok rabbit . Nasib baik semua x kisah hehehe


bila dah check in dapat kupon2 nie, and kiter boleh redeem ikut term2 yg ada di setiap kupon :)

Kat Pulai Spring Resort nie ada dua jenis penginapan, iaitu Cinta Ayu Suite & Anugraha Boutique Hotel. Pakej yang kami amik untuk penginapan di Anugraha Boutique Hotel, x jauh dr Cinta Ayu Suite.kawasan hotel. Lepas urusan check in di Cinta Ayu Suite, drive kereta ke Anugraha. Jalan pon boleh tp jauh siket la hehehe. Yg bestnyer kiter boleh park betul depan pintu hotel hehehe ... senang sikit. Kat Anugraha ni bilik tak banyak , hanya 2 tingkat aja, So x ramai dan selesa.


Pemandangan dari balkoni bilik hotel kami. Konsep ala2 masuk muzium gituu hehe. Kayu2 klasik.



Bilik pon agak luas. Katil besar. Kami dh prpare siap2 bawak toto kikiki ... so anak2 tidur atas toto. Bilik nie luas bangat. So semua happy ja.


Toilet ada bath tub. Berendam la semua dlm tue hehehe

Lepas dh rehat2 semua solat bagai, jomla kiter pi redeem2 voucher2 yang dapat tue . Ptg tue hujan, so x boleh la nak buat aktiviti outdoor. Kiter biuat indoor ja. So jom buat pizza. Dah la hujan , makan pizza panas2 mmg best la huhuhu. DIY PIZZA. Diorang dh sediakan bahan, kiter kene buat sendiri pizza.


Time nie kakak madina merajuk. Nak buat pizza pon berebut la hai. Mummy part last sekali tukang taur cheese.
  

pizza siap di bakar , makan panas2 sedap woooo ... :)

Lepas makan pizza , kiter pergi TEETEE CLUB CLUB plk. Kat sini banyak mainan indoor. Voucher tu free untuk 2 kanak2 ... so sorang lagi kene bayar RM12per entry. So bergembirala mereka bertiga selama sejam. Punyala seronok melompat2.


besar tempat nie . Seronok la diorang. Biasanya kalau jalan2 shopping mall mmg mummy x layan klu diorg nak main2 ka sini. Sebab tue bila kat sini diorg super excited. jakun sangat hahahaha


Sejam menunggu diorang main kat sini, nak ajak balik pon susah.Seronok sangat. Okla korang panjang lagi sebenarnya citer. kiter sambung next entry utk citer hari kedua pulak huhuhu. Panjang sangat nak mengarang. hehehehe

Terima kasih sudi baca entry nie.

Mummyaza
170118

Tuesday, January 9, 2018

.:: Entry pertama di tahun 2018 ::.



Assalamualaikum

SELAMAT TAHUN BARU 2018.

Entry pertama di tahun baru ... Alhamdulillah dipanjangkan umur  ... dapat melangkah ke tahun baru menikmati nikmat dunia , dikurniakan kesihatan yang baik , family yang happy.




Tahun 2017, sy x berapa nak menghapdet belog nie sgt .... tahun nie akan cuba la menghapdet ... klu time idea2 menulis tu kluar hehehehe

2018 nie saya nak fokus pada anak2 ... memandangkan abang tuah nak exam UPKK tahun nie ... budak lelaki nie kene beri perhatian lebih ... banayak sangat main ... risau jugak la ... mummy dier yang terlebih risau ... anak selamba aja hehehe. Kakak Madina sy x risau sangat , walopon bukan dlm kategori cemerlang di sekolah. Baru2 nie dapat naik kelas no2 dr kelas keempat. Kire ok la . Sy pon x mengharap tinggi sangat. Sy thu kemampuan anak2 sy, cuma kene perlu dipantau sentiasa.




Bila di throwback tahun 2017, Alhamdulliah , its be nice to me. Saya dapat jadi student Uitm 6 bulan hehe ...  kire student la kan walopon just hanya program usahawan untuk mahasiswa. Banyak belajar dr program tu. Pengalaman baru, bila dah lama tinggalkan zaman2 belajar.Dapat berkawan dgn lecturer2 yang banyak ilmu nak disharekan, berkawan dengan generasi2 Y sekarang hehe ... nampak sebaya dgn diorg ... awet muda la katakan kikiki 




Alhamdulillah, banyak benefit saya dapat. Dapat alaun tambahan, dgn duit alaun tu jugakla sy dapat membeli oven idaman walopon bila pikir balik, belum masanya lagi.hehehe... Tp x per .. x rugi pon ...mungkin Allah dah atur yg terbaik utk saya .. Insyaallah tahun nie saya akan konvo ... dapatla fefilling naik pentas pegang scroll hehehe ... :)





Tahun 2017, jugak saya dapat realisasikan impian nak beli kereta baru. Alhamdulillah Allah makbulkan doa saya dan en suami. Niat nak kereta baru cuma nak bagi keselesaan ja kat anak2 bila travel jauh. Boleh jugak nak bawak org tua , hantar kesana sini. Walopon kereta2 biasa aja, bukan BWW ke Mercedes ke, tetap bersyukur apa yang mampu2 jer.



Tahun 2017 jugak saya aktif berbakeri. Haaahh. Setiap masa amik order. Asal hari minggu jer x tidur malam hehehe ... sampai mata jadi panda. Mmg sangat penat. Tp bila dapat hasilnya mmg rasa happy dan puas . Mengalahkan happy dapat gaji bulanan hehehe.... Tahun nie , sy still buat lagi bakeri, cuma slow2 jer la ... sy x cukup masa nak tgok pelajaran anak2 bila sibuk berbakeri uhhhhh ...!!! alasan jerrr ... en suami sllu cakap, sy selalu buat kerja separuh jalan ... x bersungguh2 ...huwaaaa ... org nak berjaya x leh banyak alasan la itula inila ... tp nak buat mcm mana kan , manusia biasa ... x boleh buat semua benda dlm satu masa, x leh bandingkan kiter dgn org lain ... setiap org kemampuan berlainan. Tp dun worry sy x kan tinggalkan minat berbakeri saya mcm tu jer ... huhuhu.




Tahun 2017 jugak Abid dah start sekolah. Sajer hantar abid awal ke sekolah. diawal usia 4 tahun. Sbb saya dh nampak kesungguhan dier tue. Perkembangan dier lebih dr umur sebenar hehehe. Cakap pon dh mcm org dewasa. Dier pon ada sikap bersungguh-sungguh mencuba sesuatu. So mmg saya plan nk hantar dier sekolah awal. Dah setahun dier sekolah, sy happy dengan perkembangan pembelajaran dier. Makin bijak dan makin petah. Alhamdulillah. Nanti sy share satu entry khas untuk Abid dan sekolah.huhuuu




Okla korang, panjang dah menaip nie. Untuk tahun 2018. Hopefully apa yang diimpikan tercapai. Tak mintak lebih asal Allah cukupkan semuanya. Semoga keluarga kami dilimpahi rezeki  yg diberkati. Klu diizinkan nak tunai umrah sekeluarga dan nak cari asset utk kehidupan di hari tua nanti. Insyaallah. Harapan jugak untuk tgok anak2 berjaya.

Ada satu lagi, plan nak baby baru hahaha... baby girl untuk kawan ngan kakak madina hehehe .... 


Tunggu saya update entry2 lepas nie, bercerita disini rasa happy. Terima kasih sudi baca entry saya nie.


Mummyaza
090818

Monday, December 18, 2017

.:: Avani Sepang Gold Coast Resort ::.




Assalamualaikum

Hari nie baru berkesempatan bercerita tentang percutian team opis saya ... huhu ... nampak sangat saya bizi kan hehehe

Macam2 la sekarang nak buat, nak pikir ...nak rancang ... semua berlegar-legar dalam kepala ... opis sibuk pulak dua tiga bulan nie ... macam2 lakan ...hehehe

Team opis saya mmg tetiap tahun akan plan percutian singkat , almaklumlah opis biasa2 aja, tunggu sales meletopp baru dapat percutian mewah hehehe

Tahun nie kitaorg cuma plan bermalam di hotel sekitar kl aja, sebab kesuntukan masa sgt , waktu tu aja semua freee ... sbb  ramai yg kluar tour , so kiter ikutla jadual diorg hehehe


Kitaorg gi Avani nie 28-29 October check in satu malam ... kat hotel 5 star huhuhu ... mmg teringin nak check in dlm nie ... tp memandangkan harganya yg mahal .. lupakanla hehehe ... nasib baik cadangan kami ke sini diterima big bosss .... soo semua ON jeerr ... Alhamdulillah :)



Mula2 kami hanya book bilik biasa aja , just muat2 untuk satu family, alih2 rezeki kitaorg semua dapat family Villa, mana x happy semua kihkihikih ... bilik nie klu time peak hour cecah RM1K++ semalam ... Family Villa nie ada dua bilik ... kanan dan kiri ... setiap bilik ada bilik air n balkoni .... tgh2 tu ruang keluarga ...



Yg nie master bedroomnya ... Luas ... 

  
Katil king size, tilam dan bantal yang empuk ehhehe



budak-budak suka berendam sini ... x puas2 swimming



suka sangat check in kat resort2 tepi pantai.. sbb nak tgok view2 yg mcm nie .... Nyaman ja rasa.. kat tgh2 kl x leh dapat  :)


Kiatorg ada buat sikit telematch, asal semua happy sudahh ...


3 beradik nie x sabar2 nak berenang , adoiyaiii anak.


Infinity pool, luas pool dier ... tp agak dalam sikit ... kene awasi anak sentiasa ...


 x reti jemu swimming , sampai dh mengigil x mo naik2


View dr swimming pool masa sunset


x mo naik lagi walopon dh nak gelap woooo


Abid & auni, mcm dah sama besar ... padahal beza umur setahun jugak tuuu


sunrise dr balkoni bilik


pagi2 aktiviti sendiri ... brendam sampai puas


mummy jd babysitter jap, jaga aisyah humaira ... mama dier tgh breakfast hehehe


bestfriend kat opis ... mama baby aisya humaira 


anak 2 happy dh cukup buat mummy happy hehehe


Nka review sikit psal hotel nie :

Hotel yang besar dan selesa
Semua kelengkapan lengkap, persekitaran bersih
Staff2 yang friendly
Mkanan breakfast dan dinner yang super dupper sedap, banyak pilihan makanan
bank aktiviti boleh dilakukan
telematch ok2 aja ... walaupon bayaran agak mahal
perkhidmatan buggy cepat .... anak2 seronok naik hehehe

Alhamdulillah
Mehla layan video2 yang sempat buat cuti2 hari tue 
...





Thanks for reading this entry :)


Mummyaza
181217

Monday, November 20, 2017

.:: Amik mood ::.



Assalamualaikum

Lama x log in  blogspot sebenarnya .. lately nie banyak betul kerja x menyempat nak buat itu ini ...
Weekend saya pon penuh dengan hal2 & aktiviti ...

Hari nie amik mood menulis  sikit ... sementara opis tenang2 aja ...hehehe

Berbaking pon dh lama cuti huhuhu .... aduhai ... nak amik mood balik mmg susah kann .... hihi .. bila anak2 dh abis peksa nie ... baru la sy boleh berbaking balik .... anak2 yg peksa mak over terlebih ... hehehe .... Hari nie kelam kelibut mendelivery order customer pepagi buta hehe ... Tenkiu akak dinah ... yg selalu cari kiter bila nak buat event makan2 .... siapla  2 mixbox ... Alhamdulillah


brownies kiter cantik kedutnya pagi tdiii .... 


Banyak citer nak story dlm belog  ... tp nantila kiter citer panjang lebar ... hihi


hehe okla ... belanja gambar tuan punya belog satu .... next entry yeahhh sambung lagi huhuhu


thanks for reading this entry 

Mummyaza
201117

Thursday, October 5, 2017

.:: Besday Party ::.




Assalamualaikum

Salam Khamis ... hari nie x sibuk sangat ... mari menghapdet sekejap ... 

Last weekend sempat penuhi undangan majlis harijadi anak jiran selang 3 rumah ja hehehe .... Kak Dinah .... waktu biasa kat rumah mmg jarang jumpa .... susah kan ... masing2 sibuk huhuhu

Kak Dinah buat party kat KFC Kepong ... nak pi sini pon kelam kabut ... hehehe pi amik abg kat sekolah .... habis perkhemahan lagik  ... kenduri akikah kawan ... heheheh ... tapi alhamdulillah sempat.



Best jugak biler buat party kat KFC nie ... anak2 happy ... banyak aktiviti utk budak2 ... meriah aja ... mak pak pon join gelak2 hehehe. Budak lelaki event KFC nie mmg pandai melayan budak2 nie hehe


Sambut besday girl 2 org ... kakak n adik ... yg ni kakak najya


yg saya dukung tu adiknya ... celebrate besday jugak ... baby najihah ... kakak dinah nie antara byk yg support sy punya bisness bakery hehehe ... .. antara pelanggan setia mummyaza bakery




X lepas nak upload besday girl potong kek ... file besar sgt hehehe

Video ni pon okela buat kenang-kenangan ...


Thanks For reading this entry

Mummyaza
051017