Thursday, September 21, 2017

.:: Muzium Samudera & TLDM Melaka ::.



Assalamualaikum

Meh nak sambung cerita lawat muzium

Balik dari kampung raya haji lepas , kami singgah melaka , anak-anak nak pi muzium kapal besar katanya .... bertolak awal pagi sebab mummy x nak menempoh jam ... hehehe


Nama muzium yang bentuk kapal tue Muzium Samudera. Seronok abang dapat masuk muzium  hehe .. siap keluar dompet nak bayarkan tiket ... hehehe  .... terus cakap kat mummy "Mummy cukup duit x nak bayar hehehehe" ... alahai la anak :)


Muzium nie nak masuk kene bayar huhuhu . Dewasa RM5 Kanak-kanak RM3. besar2 abid FREE. Tiket nie jangan buang tau ... boleh masuk lagi satu muzium berdekatan iaitu muzium TLDM.


Besar muzium kapal nie 


Mood baik tiga beradik nie



kakak nampak seronok kat sini


Next muzium ... TLDM ... bila masuk sini ... tunjuk ja tiket td kat kaunter ... terus dier bagi masuk huhuhu


terpegun tgok helikopter tentera


Anak-anak mummy


Bahagia luar pulak ada kapal laut yang besar nie....


Posing jap ... pas tue balik ... tgahri buta panas terik oiii hehehe


Thanks For Reading this entry :)

Mummyaza
210917


Monday, September 18, 2017

.::Melawat Muzium -Tentera Darat Port Dickson::.



Assalamualaikum

Hari nie biasala isnin .... mulakan hari kerja dengan senyuman yaaa ... hehehe walopon mood mmg kelaut pagi nie ....

Bila anak dah besar nie ... senang la di ajak berjalan ... dulu time kecik-kecik malasla mummy n daddy nak pi mana-mana ... sorg2 macam2 ragamnya ... mmg malasla nak melayan ... so duk rumah ajala ... jalan pon pi taman-taman sekitar rumah ja hahahha

Sekarang nie mummy baru perasan .. anak2 sejenis yg minat sejarah hahahaha .... suka peri muzium, suka melawat tempat bersejarah dierorg nampak excited, berbanding kiter ajak g shopping mall hehehhe ... mummy yg mmg x minat sejarah .... anak2 plk yg suka ...hehehehe

Masa ke PD hari tue .. lepas checkout sempatla melawat ke Muzium TUDM  kat PD .... exited sangat diorg ... abid pon sekali HAHAHA .... bila anak2 excited mak pon kene pura2 excited ... sbb  maknya mmg x suka nak pi melawat muzium2 nie hehehehe




Kat sini banyak  pameran kenderaan-kenderaan tentera yang budak2 nie teruja nak naik .... lagi2 abid yg mmg sejenis cepat  excited orangnya  ..... semua jenis dier nak naik


Kat kwasan nie jugak ada jambatan gantung ... kiter boleh feel masuk dalam hutan camner tentera-tentera kiter dulu  .... boleh aja nak ikut jalan bawah ... tp budak2 nie nak lalu jambatan gantung ... gayat jugak di buatnya  HEHEHHE


kawasan terowong dalam tue ... x boleh masuk pulak hehehe ... budak yang paling banyak tanya pasal sejarah tu diaaaa .... abang tuah laaa ... mcm2 tanya ... nasib baik daddy melayan ... sebab daddy kata dier dulu subjek sejarah dapat A ... sebab tue semua dier tahu HAHAHAHA


berhenti rehat jap .... panas weeeiii ... tgahri2 buta ajak masuk hutan .... dah la mummy tgh dalam proses memutihkan kulit kihkihkih

Berpeloh2  duk berjalan kawasan luar stadium nie ... jomla kiter lawat stadium yg berkekon pulak  .... sejuk siket ...

Mummy x banyak amik gambar msa dalam muzium ... besar muziumnya ... mcam-macam ada ... sesuaila kalu nak bawak anak2 pergi sini. Yg penting nak masuk muzuim ni FREE huhuhu

Klu korang bercuti di PD ... masukkan sekali dalam iternary melawat ke muzium nie ... mesti anak-anak suka ....
MUZIUM TENTERA DARAT
Kem Sirusa Persiaran Pahlawan, 
Baru Sirusa,
 71050 Port Dickson, 
Negeri Sembilan, Malaysia


Next Entry sambung jap lagi yerrr  ... Melawat muzium di Melaka pulak huhuhuhu

Thanks For Reading this entry :)

Mummyaza
180917


Friday, September 15, 2017

.:: Salam Jumaat ::.


Assalamualaikum

Salam Jumaat semua ... Hujan renyai-renyai pagi nie ... jalan pon jam ... so lewat la sampai opis ... huhuhu .... bertabahla mummyaza :)

Semalam hari paling sedih, kisah budak2 tahfiz maut dalam kebakaran .... alahai terasa kesedihan tue ... anak2 tahfiz tue kebnyakan sebaya dengan abang tuah, anak-anak sedara saya pun ramai yg bersekolah tahfiz .... sedikit sebanyak dapat merasai perasaan waris2 mangsa ... :(

Bila tengok update2 di fb lagila sedihnya ... surat dari anak kepada ibu ... bila baca menitis air mata .... sbb ayat tue abg tuah pernah bagitahu mummy .... "ustaz cakap kalau dalam keluarga tu ada hafaz alquran .. dier boleh bawa ibu dan ayah masuk syurga "  .... Adek na pulak menyampuk "Abang klu abang hafaz alquran ... bawakla adik na sekali masuk syurga" alahai anak anak .... :)

Bertabahla wahai semua ibu bapa mangsa yang terlibat ..... pastinya anak2 ini ditempatkan di kalangan para solihin ... syurga bautmu wahai anak :)



Innalillahhiwainnalilaihirojiun .... Alfatihah

p/s : Mmg plan nak hantar abg tuah sekolah tahfiz tahun depan. Bila ada berlaku mcm nie , hati berbelah bagi ....... ....................


Thanks for reading this entry 

Mummyaza
150917

Wednesday, September 13, 2017

.:: Ibu Masak ::.


Assalamualaikum

Balik kampung raya haji hari tue ... sampai2 kampung ibu dh siap masak ... tgh tunggu waktu berbuka aja .... HUHUHUHU



gulai ayam kampung resepi arwah nenek :)


Siap lauk gulai ayam kampung  dan sambal goreng jawa ...


Breakfast lepas raya ... harusla lontong goreng ...


ibu bagi nama cucur cikembong HAHAHAHA


Gebus2 cucurnya ... org johor makan ngan sambal kacang mmg besttt giler :)


Ayam goreng, lontong goreng, cucur cikembong dan kuah kacang 


 Menu breakfast meehon goreng, karipap pusing , cucur badak dan kasui pandan





kuih kasui pandan nie sedap bah ... kegemaran ku ... karipap n cucur badak tu mmg ibu dah frozenkan ... anak2 balik tinggal goreng ja 



Menu masak tghari ... ikan siakap asam pedas JDT  ibu masak dan daging korban goreng kunyit  saya yang masak huhuhu



Pagi nak balik tue ... ibu buatkan roti canai .... makan ngan kari ayam kampung ... mak aihhh sedapnya ... ensuami makana bertambah2 ... katanya lama x rasa roti canai kampung ... roti canai siap masak n kari ayamn kampung x sempat la nak snap huhuhu ...

Klu balik kampung mmg tunggu masakkan ibu .... sedap kiter dah slalu makan masakan sendiri hehehe ...



Thanks for reading this entry

Mummyaza
130917

Friday, September 8, 2017

.:: Shell Out Daun Pisang ::.



Assalamualaikum

Salam Jumaat korang .... 

Hari nie nak share aktiviti makan-makan kat kampung hari tu. Bila ramai-ramai nie seronok buat makan-makan. Makan rebut-rebut gituuu ... HAHAHAHA

Klu cuti-cuti panjang mmg kitaorg adik beradik akan set utk makan2 ... salalunya makan kat luar bagai ... Tapi sejak2 viral shell out nie .... kiter bershell out ja la ...

Dulu pernah buat sekali. Baca Entry SINI

Nak makan shellout kat luar mmg mahal la kan klu nak makan beramai2 ... memang x berbaloi HEHEHE ...boleh makan samapai RM 500++ kot 

Meh la kita share shell out kiter ala-ala kampung .... plan pon last minit ... mula2 kiter nak balik awal tetibe adik yg mmg kuat makan tu ajak buat shell out Ahad malam .... apa lagi kakaknya terpaksa la stay lagi semlam .... sbb kakakmu   CHEF SHELLOUT  HAHAHA

Kat Batu Pahat nie ada tempat yg jual ikan-ikan yg fresf turun dari laut katernya ... x ingat apa nama tempat tu ...tp dapat la en suami dengan adik membeli ikan udang n sotong. Nak cari lala & ketam x der. Tapi puasla makan.



HAHAHA ... shellout kampung harusla guna daun pisang ... berselera makan bau daun pisang ni ... lain  dari lain kan HEHHEHE


Yeayyy ... Shellout  .... mcm x cukup bahan ...x perla asal semua happy  jaaa ...  tambah jagung yag lemak2 manis tue & buat ayam korean spicy resepi keknis hanis zalikha yg org duk share2 kat fb tue ....



Muka happy semua ... seronok dapat makan ramai-ramai gini ....


Presentation bagus ... macam makan kat kedai HAHAHA


Adik ada beli chiken wing  .... so separuh buatla resepi keknis nie ... semua kata sedap
separuh lagi goreng biasa untuk budak2 ... sebab ayam keknis tue pedas sikit HUHUHU

Homemade shellout nie budget x sampai RM150 .... Jimatkan ??? lepas nie korang boleh try buat sendiri . X yah makan kat luar ... HUHUHU

Okla korang .... Lambatnya nak kul 6 ... x sabar nak weekend kat rumah HAHAHA ... 


Thanks for reading this entry :)


Mummyaza
080917