Thursday, August 15, 2019

.:: Boboiboy Movie 2 ::.


Assalamualaikum

Sebenarnya dah lama x tengok movie nie ... last tengok citer PASKAL THE MOVIE ...masa tu Hanan dalam perut mummy ...ehh lama jugak nak setahun jugak ler kirenyer ..

Nasibler korang anak2 ... mak pak bukan kaki movie ... setiap citer baru kluar bukan wajib turun panggung .... HEHEHEE

Semalam mummy tunaikan lah permintaan anak2 ... terutamanya abid ... yg mmg beria betul nak tgok citer nie hehe ... muka dan gaya tu dah macam boboiboy dah mummy tgok ...

Pikir jugak la banyak kali, mummy nak join x skali tgok movie nie, memandangkan skrg dah ada sikecik yg menyek sorang tue ... takut dier meraung dalam panggung tu nanti dgr sound dentam dentummmmm ... HAHAHA

Daddy x sampai hati nak suh hanan duk umah hehe .... bawak jer la sikecik nie ... hehe ... moga2 dier behave ...

Balik kerja anak2 smua dh siap ... lepas maghrib baru klaur rumah ... sebab mummy amik tiket kul 8.45 malam ... tgok kat GCS MM Mall ... dekat ngan umah... :)



Alhamdulillah dier mmg betul2 mood baik semlam ... HAHAHA ... tidur memanjang ... dari citer mula sampai habis .. good girl betulla la ... bising macam mana pon ... lena jer dier tidurrr


tgok tue ... sampai nak kluar pon dier duk lena tidur ... siap mummy kejutt suh bangun HEHEHE


Budak paling excited malam semalam .... happy dier ... suka tgok dier gelak layan lawak2 boboiboy .. semalam baru perasan kasut abid tertinggal kat sekolah aduhaii anak ... suka sangat ngan selipar dier tue ...


 Anak2 mummy & daddy ... sorang2 perangai mmg ada yg menguji kesabaran ku ...sorang periang, sorang moody sorang keras kepala ... aduiilaa ... Orang kata nie la cabaran nak besarkan anak yg meningkat dewasa ... rupanya lagi mencabar menjaga anak yg nak kealam remaja nie ... dan tanpa disedari mummy dah tua dah lerrr .... knp selalu perasan macam muda remaja lagiii nie ... HAHAHA

Habis movie semua happy ... dah2 abang .. kurang sebulan aja lagi nak UPSR ... study x cukup lagiiii ... lepas exam kiter gi holiday pulak ....


Review Boboiboy The Movie 2

Jalan citer menarik ... banyak scene lawak ...kanak2 mudah terihibur ...mummy suka watak anak papazola tue .... pipizola namanya comell jerrr ... lawak jugakla budak nie ....dgrla budak2 gelak besar ... seronok tgok .... walopon mummy bulanla peminat kartun sebenarnya ... layan jugak la HAHAHA ... x rugi la korang bawak anak2 cuti2 sekolah nie ... bagi happy2 siket sebelum naik sekolah hehehe


Sebelum tamatkan entry ... tepek satu gambar mummy dgn anak dara yg super duper moody nie ... daddy sajer yg rajin melayan peel dier nie ...

Thanks for reading this entry


Mummyaza




Thursday, August 8, 2019

.:: Tahniah Abid Elman ::.



Assalamualaikum

Entry nie nak bercerita tentang Abid Elman


Dari awal kami dh nampak potensi Abid .. mmg totally semua serba serbi cepat hehe ... 
Seawal usia 3 tahun dah boleh menghafal ayat quran & dh boleh nampak dier suka bab2 agama  ...

Sejak umur 3 tahun ... daddy dier dh target untk abid ... darjah satu nak  sekolahkan abid kat sekolah agama ... antara dalam list .. Sekolah Agama Integrasi bawah MAWIP .... :)

So umur 4 tahun kami dah hantar dier ke sekolah ... 2 tahun di Qdees ...and transit petang ke tadika agama .. sbb kami mahu dier dapat dua2 skali ...

Di Qdees ... saya boleh katakan silibus2 pembelajaran dier sgt bagus dan tinggi  ... asas2 utk naik darjah satu abid dah kuasai masa umur 5 tahun

Dah pandai baca english, bahasa & pegiraan asas2 MATH pon dah kuat ... itu sy sgt suka ... :)

Bila umur 6 tahun , kami decide utk tukar ke tadika agama , sbb mahu kuatkan jawi & hafazan dier ... Alhamdulillah tepat la tindakan kami ... hehe ..Allah mudahkan semuanya untuk Abid ... macam2 dier dapat

Bila di tadika agama pula ... kerja2 rumah dier buat laju jer ... dier siap  kata "soalan x mencabar la mummy"  hahaha ... (eksyen betul anak aku nie) ... tp yang bagusnya banyak surah yg dier dapat hafal , solat , doa , jawi, mengaji  & siap dah boleh jadi imam setiap kali solat di sekolah ... mummy suka :)



29 June 19, Exam utk pemilihan Tahun 1 sessi 2020 ... x mo terlalu mengharap ...  kami cuba la kalau ada rezeki abid kan ... just niat nak tgok tahap anak setakat mana & nak yg terbaik utk anak ... bila sampai sekolah .. mak aih ramainya .. penuh dataran perhimpunan .. bila tgok list hampir 200++ yg mendaftar utk amik exam ...



Pagi2 muka dari rumah ceria memanjang ... bila sampai sekolah dah mula sedih ... takut katanya tgok muka ustaz2 tue hahaha ... menagis teresak2 gitu ... aduilaaa anak ...daddy dh mula risau takut dier meraung x nak amik exam ... alhamdulillah lepas pujuk n janji macam2 ... dier okey ... mummy is LEGA hahaha



18 July lepas ... result kluar ... seperti yang kami mahu ... Alhamdulillah Allah izinkan .. mmg rezeki Abid laa ... seronok betul hari tue ...


Balik kerja buat surprise untuk Abid ... beli kek & KFC ... makan sama2 ... dier pon happy bila kiter cakap abid lulus exam SRAI ...lompat2 gembira ... siap cakap : "abidkan dh kata abid boleh lulus " HAHAHA


Tahiah anakku ... panjang lagi perjalanan hidupmu ...  semoga Allah swt sentiasa lindungi kamu dah beri kamu kejayaan di dunia dan akhirat ... semoga yang baik2 sajer untuk Abid ... :)

Thanks for reading this entry 


Mummyaza



Friday, August 2, 2019

.:: Happy besday Ariq Rizqi ::.




Assalamualaikum


Cuti Selasa lepas Hari Pertabalan Agong ... celebrate besday anak sedara Ariq Rizqi 
Singgah kejap jer celebrate n makan2 ... cadangnya ayah ngah nak ajak mandi pool ramai2
Mummy x bagi ... esoknya abg ada trial exam .. so kene balik awalla .... budak2 ni nk aja dengar mandi pool hehehe ... x perla nanti dh selesai semua exam kiter mandi pool huhuhu


Cantik kek ariq .. tema toystory katernya ...


besday boy yang x sabar2 nak toys yg kat atas kek tu .. sampai senget2 dah tu hehehe


Aibid pon geram ja tgok toys tu hahahaha ...


Menu ummi masak ... asam pedas ikan merah ... sedap uiii ... memang faveret .. sayur campur,  ayam masak kicap , spaghetti balognese


Close-up sikit gambar asam pedas ummi .... uiii weekend ni rasa mcm nak masak asam pedas la .. hehehe



Lepas makan nasi, makan durian pulak ... aduilaaa ... sekejap jer berat badan naik ... hari tu timbang kat umah ummi 52 kg huwaaaa  ... last timbang 48 kg 2 bulan lepas 


Happy besday ariq rizqi .. 6 tahun dah ... semoga ariq sentiasa dilindungi Allah swt ... dan yg baik2 sahaje utk ariq ... mummy, daddy, abg tuah,kakak madina,abid & adik hanan sayang abg ariq ...

Entry besday Ariq tahun lepas klik SINI 


Thanks for reading this entry

Mummyaza

Wednesday, July 31, 2019

.:: Cerita pasal birthday kakak lagi ::.




Assalamualaikum

Entry birthday kakak lagi huhuhu

Macam biasa kakak memang x akan request kat mummy utk belikan kek ... nyanyi beramai2 sambil tiup lilin hehehe ... pemalu katanyer

Antara yg selalu dier request adalah barang2 smiggle ... dier mmg peminat barang2 comel nie ... mcm mummy dier jugak ...Selalu masuk smiggle nie ... tp bg dier cuci2 mata ja ... tanpa membeli ...hahaha ... kengkonon bagi terapi & suh dier wishlist barang apa yang dier nak ... bila capai target exam apa yg mummy nak or bila sampai besday baru belikan .... bukan senang2 boleh beli yerr ... 

Semalam sempat singgah Sunway Mall cari hadiah besday ... klu x tunaikan muncung sedepa la gamaknya ... Biasala bila sampai sini die rambang mata .... semua benda dier pegang ... x tahu nak pilih yang mana ... adoiila


Lama jugak ler duk tenung kat bahagian nie ... bukan apa ... mummy yg suruh pilih barang2 kat rak yg ni ja ... sbb ada sale hahaha ... jagan tgok brg yang lain .. naseb baik dengar kata


Lama jugak dier memilih .... akhirnya dpat barang2 idaman hati ... baru muka ada senyum 



Ingatkan nak belanja makan ... tp ummi & ayahngah dah jemput makan kat rumah sempena besday ariq ... so mummy belanje eskrim ja la ... rezeki jugak la ... dtg2 tepat2 waktu promo buy 1 free 1 ... apa lagi amikla sorang satu 




Mummy mmg suka eskrim berries nie ... rasenyer masam2 ... share ngan daddy  


Orang lain makan eskrim ... hanan makan bubur jer ... bising jugak mulut dier nak makan eskrim ... heheehe


Belanje gambar Hanan semalam hehe ... 
Lepas  makan eskrim terus pi rumah ummi n ayahngah ... makan2 huhuu

Next entry kiter citer ... :)

ENTRY besday kakak tahun lepas klik SINI


Thanks for reading this entry .. :)

Mummyaza




Monday, July 29, 2019

.:: Happy Birthday kesayangan ::.



Assalamualaikum

Hari ni 29 Julai 2019 birthday kesayangan 2 kesayangan nie ... 

Happy besday en suami & kakak madina semoga sentiasa dirahmati hidup dunia & akhirat :) ... Pagi2 td terlupa nak wish kat kakak sebab mummy duk kalut dgn abang tuah .... hari nie abang tuah ada trial UPSR ... mummy pulak yg runsing ngan anak nak exam ... huuhu


Tahun nie en suami 43 tahun ... kakak madina 10 tahun ... sekejap je mase berlalu ...pejam celik dah besar anak dara sorang nie ... :)



Smlm lepas amik abang tuah dr bengkel UPSR ... belanjer la diorg makan Nandos ... lately nie dh suka mkn nandos nie ... selera pulak dengan takak ... huhuhu ... kirenyer nie pre celebration la ye ... mummy nie jenis x pandai nak buat surprise ... hahahha..

Esok cuti ... kiter belanja makan lagi ... kakak dah mintak hadiah dr daddy nyer .... entahla apa yg daddy janji nak beli esok ... anak manja daddy laaa kan ..





Gambar semalam makan2 .... Hanan pon good girl semalam duuk diam ja .. merengek pon x hehehe ... abid tu x mo mkn nandos ... tapau utk dier happy meal bubur ... anak sorang nie selera dier lain siket hehehe ..

Thanks for reading thie entry :)

Mummyaza