Tuesday, August 18, 2020

Pagi yang Indah

 

Assalamualaikum .. :)


Kalau ditanya  .... bila waktu paling struggle bagi kamu sebagai seorang ibu beranak kecik ?

Jawapanku

Diwaktu pagi ... saat hendak bersiap untuk ke opis ... Hahaha

Setuju ke tidak ?

...........

Pagi td dapat melayan karenah anak kecilku Hanan ... tanpa sedikit pon marah ... setiap pagi perlu cuba menahan kemarahan supaya mood satu hari sentiasa positif ... aura positif akan dtg bila dapat mengawal diri sendiri dr benda2 negatif hahaha

Bukan selalu dia mengamuk di waktu pagi ... mungkin pagi td bangun tidur agak awal .. pkul 5 pg dia dh terkebil2 atas katil ... bila abg dan kakak bersiap pergi sekolah .. x mahu mandi ... mahu duduk di stoller sepanjang masa ... mood apa la dia hari nie ... Bagi susu x mahu .. bagi handpon x mahu .... mandi x mahu ... namun terpaksa juga memaksa ... demi utk mengejar masa ... mummy nak kerja nak oiii ... :)

Kelam kabut di waktu pagi mmg biasa ... Jgn diharap nk dapat bersolek ... sekadar tepek2 bedak ... gincu secalit ... sudah cukup cantik rasenya ... apa khabar la alat solek marykay yg dibeli ... hanya pakai sekali sekala aja ... alamatnya x sempat memakai sampai expired ..  hahaha

Sebenarnya ... itulah senaman harian setiap pagi ... berpeluh2 naik turun tangga menyiapkan diri sendiri dan hanan ... Itu dikira excercise di waktu pagi ... x dapat dikira banyak kalori yg terbakar hahaha ... positive thinking bukan ?

Terima kasih Hanan kerana menceriakan waktu pagi mummy ... Keep it up anak!!



Thanks for reading this entry


Mummyaza
18-08-2020


Monday, August 17, 2020

Abid dan bola sepak


Assalamualaikum


Lama sangat x bercerita pasal anak2 kesayangan saya ... banyak sebenarnya cerita nantila satu persatu la yer anak2 ... Tgok dlm phone gallery mummy nie ... berderet gambar abid dan bola sepaknya ...

.

Sebenarnya sudah lama anak kecil nie x beraksi di padang .. hampir 5 bulan sudah ... kesian jugak tgok dia ... hari2 duk tanya bila nak mula trainning balik ... buat masa sekarang nie belum ada jadual training keluar ... bersabar yer Abid

.

Tahun nie mungkin rezeki anak kecil nie ... melihat kelincahan dia bemain atas padang ... mmg org cakap ... ehh budak kecik tu ... laju betul main ... pandai gelecek bola ... x padan kecik ... mmg klu dilihat ala2 akhyar rashid hahaha ...dia berani atas padang ... mumy ngan daddy pon teruja tgok dia main hahaha

.

Itula yang kami dgr dr mulut2 parent yg dtg tgok friendly game antara pasukan2 NFDP daerah lain ... senyum je mummy ngan daddy dgr hahaha

.

Nak di jadikan cerita , awal tahun hari tu ... daddy kununya mahu mencuba hantar abid audition untu pemilihan pelatih2 bawah NFDP Official .. ataupon dikenali sebagai " National Football Developement Programme' di bawah MSN .. proram free ni untuk yang terpilih ... 

Rebut je peluang yg ada ... Alhamdulilah rezeki abid terpilih .... Happy dia :)

Sebenarnya x sangka dapat ... hahaha tgok yang datang pon hebat2 smua ... Latihan 3 x seminggu ...setiap bulan ada friendly game ... Rindu sebenarnya nak tgok dia main bola ...




Sedikit reward utk si kecil tanda mummy n daddy hargai usahanya :)









Last friendly game 29 February 2020 ... di Bukit Jalil

Teringat balik bila Abid lari bawak bola ke tepi padang .... laju dia lari ... tetiba tergolek dia berguling ... kene gelecek dek pasukan lawan ...hahah ... panik mummy tgok .... mummy tgok dr jauh ... muka dh kelat2 mcm nak nanges hahaha ...  disapu lutut n siku dia ... ada luka sikit kat siku .... mummy tahu sakit tue ... tp dia bangun terus berlari sambung main .. hehehe ... lega la mummy kat tepi padang tue ... pemain bola kene semangat kuat .. kan Abid ..  huhu



Thanks for reading this entry 

Mummyaza
17 Aug 2020


Moment sebelum PKP

 

Assalamualaikum


Lama x menjengah belog ... mungkin perlu menulis sesuatu setiap moment2 yg dilalui baru x rasa kosong je belog nie ... Bila menulis dapat bercerita meluahkan apa yang x dapat diluahkan dengan kata-kata ... Di masa hadapan bila belek balik moment2 yang telah ditulis rasa happy ... mahu shja masa diundurkan ... jika boleh ...

.

Tapi x mungkin boleh ...

.

Sebelum moment2 ini hilang dr google photo mummy ... marilah kita bercerita di belog ... Sekurang2nya adalah kenangan nanti untuk dibaca anak2 :)

.

Bila menulis ...dapatla hilang senduu di hati nie ... Lately ni mcm2 rasa ... tetiba rasa nak nenges ... padahal x der apa2 pon ... tgh drive pon boleh nanges hahaha ... penat mungkin ... stress mungkin ...  mengadap traffic di KL hampir setiap hari ... 6 tahun dh lalui keadaan traffic yg mcm nie ... kita absorb je la demi mencari sesuap nasi ... rezeki masih disini ... bersyukur ada lagi kerja ... bila dipikirkan kat luar sana yg ramai hilang kerja :)

.

14-15 March 2020

.

Sebelum kita mengalami cuti PKP hari tue ... sempatla sekeluarga berjalan di Cameron ...bukan saja2 ke cameron .... plan asal menghadiri kenduri di Ipoh ... rakan sekerja ayah .. terima menantu .... anak2 memfollow aja .... dapatla jumpa kwn zaman kanak2 membesar sebagai anak polis ...

Zaman sekolah sejenis yang x ramai kawan ... boleh dikira dgn jarila kwn yg rapat ... pemalu ... terperap je kat rumah hahaha ... sampai org x kenal anak dara cik ani taylor hehe .. kwn2 skrg ada yg dh jadi doktor , polis , gov servant ....  dulu kecik2 je badan ... sekarang membesar semuanya ... hampir x kenal ... hihi

.

Klu pergi berfamily, sllunya kami sewa apartment saja ... sorry x ingat nama tempatnya , nie adik yg uruskan ... selesa n hapening ... di Tanah Rata. Untuk yg bekeluarga sesuai stay kat sini ... apartment 3 bilik selesa. Makan pon senang ... turun je bawah apartment tu ... berderet kedai2 makan .. pilih je yg mana  ..

Sesekali dapat bawak ayah ibu berjalan ... rasa happy ... x lah diorg duk di kampung je kan ... ayah tu x la kekebun je ... sesekali nk juga berlibur ...  hehe






Nie jer la gambar yang tinggal dlm phone ... yg lain entah kemana ... Last skali gambar si penulis belog yg semakin membulattt hehe ..

Thanks for reading this entry

Mummyaza
17-Aug-2020


Thursday, August 15, 2019

.:: Boboiboy Movie 2 ::.


Assalamualaikum

Sebenarnya dah lama x tengok movie nie ... last tengok citer PASKAL THE MOVIE ...masa tu Hanan dalam perut mummy ...ehh lama jugak nak setahun jugak ler kirenyer ..

Nasibler korang anak2 ... mak pak bukan kaki movie ... setiap citer baru kluar bukan wajib turun panggung .... HEHEHEE

Semalam mummy tunaikan lah permintaan anak2 ... terutamanya abid ... yg mmg beria betul nak tgok citer nie hehe ... muka dan gaya tu dah macam boboiboy dah mummy tgok ...

Pikir jugak la banyak kali, mummy nak join x skali tgok movie nie, memandangkan skrg dah ada sikecik yg menyek sorang tue ... takut dier meraung dalam panggung tu nanti dgr sound dentam dentummmmm ... HAHAHA

Daddy x sampai hati nak suh hanan duk umah hehe .... bawak jer la sikecik nie ... hehe ... moga2 dier behave ...

Balik kerja anak2 smua dh siap ... lepas maghrib baru klaur rumah ... sebab mummy amik tiket kul 8.45 malam ... tgok kat GCS MM Mall ... dekat ngan umah... :)



Alhamdulillah dier mmg betul2 mood baik semlam ... HAHAHA ... tidur memanjang ... dari citer mula sampai habis .. good girl betulla la ... bising macam mana pon ... lena jer dier tidurrr


tgok tue ... sampai nak kluar pon dier duk lena tidur ... siap mummy kejutt suh bangun HEHEHE


Budak paling excited malam semalam .... happy dier ... suka tgok dier gelak layan lawak2 boboiboy .. semalam baru perasan kasut abid tertinggal kat sekolah aduhaii anak ... suka sangat ngan selipar dier tue ...


 Anak2 mummy & daddy ... sorang2 perangai mmg ada yg menguji kesabaran ku ...sorang periang, sorang moody sorang keras kepala ... aduiilaa ... Orang kata nie la cabaran nak besarkan anak yg meningkat dewasa ... rupanya lagi mencabar menjaga anak yg nak kealam remaja nie ... dan tanpa disedari mummy dah tua dah lerrr .... knp selalu perasan macam muda remaja lagiii nie ... HAHAHA

Habis movie semua happy ... dah2 abang .. kurang sebulan aja lagi nak UPSR ... study x cukup lagiiii ... lepas exam kiter gi holiday pulak ....


Review Boboiboy The Movie 2

Jalan citer menarik ... banyak scene lawak ...kanak2 mudah terihibur ...mummy suka watak anak papazola tue .... pipizola namanya comell jerrr ... lawak jugakla budak nie ....dgrla budak2 gelak besar ... seronok tgok .... walopon mummy bulanla peminat kartun sebenarnya ... layan jugak la HAHAHA ... x rugi la korang bawak anak2 cuti2 sekolah nie ... bagi happy2 siket sebelum naik sekolah hehehe


Sebelum tamatkan entry ... tepek satu gambar mummy dgn anak dara yg super duper moody nie ... daddy sajer yg rajin melayan peel dier nie ...

Thanks for reading this entry


Mummyaza




Thursday, August 8, 2019

.:: Tahniah Abid Elman ::.



Assalamualaikum

Entry nie nak bercerita tentang Abid Elman


Dari awal kami dh nampak potensi Abid .. mmg totally semua serba serbi cepat hehe ... 
Seawal usia 3 tahun dah boleh menghafal ayat quran & dh boleh nampak dier suka bab2 agama  ...

Sejak umur 3 tahun ... daddy dier dh target untk abid ... darjah satu nak  sekolahkan abid kat sekolah agama ... antara dalam list .. Sekolah Agama Integrasi bawah MAWIP .... :)

So umur 4 tahun kami dah hantar dier ke sekolah ... 2 tahun di Qdees ...and transit petang ke tadika agama .. sbb kami mahu dier dapat dua2 skali ...

Di Qdees ... saya boleh katakan silibus2 pembelajaran dier sgt bagus dan tinggi  ... asas2 utk naik darjah satu abid dah kuasai masa umur 5 tahun

Dah pandai baca english, bahasa & pegiraan asas2 MATH pon dah kuat ... itu sy sgt suka ... :)

Bila umur 6 tahun , kami decide utk tukar ke tadika agama , sbb mahu kuatkan jawi & hafazan dier ... Alhamdulillah tepat la tindakan kami ... hehe ..Allah mudahkan semuanya untuk Abid ... macam2 dier dapat

Bila di tadika agama pula ... kerja2 rumah dier buat laju jer ... dier siap  kata "soalan x mencabar la mummy"  hahaha ... (eksyen betul anak aku nie) ... tp yang bagusnya banyak surah yg dier dapat hafal , solat , doa , jawi, mengaji  & siap dah boleh jadi imam setiap kali solat di sekolah ... mummy suka :)



29 June 19, Exam utk pemilihan Tahun 1 sessi 2020 ... x mo terlalu mengharap ...  kami cuba la kalau ada rezeki abid kan ... just niat nak tgok tahap anak setakat mana & nak yg terbaik utk anak ... bila sampai sekolah .. mak aih ramainya .. penuh dataran perhimpunan .. bila tgok list hampir 200++ yg mendaftar utk amik exam ...



Pagi2 muka dari rumah ceria memanjang ... bila sampai sekolah dah mula sedih ... takut katanya tgok muka ustaz2 tue hahaha ... menagis teresak2 gitu ... aduilaaa anak ...daddy dh mula risau takut dier meraung x nak amik exam ... alhamdulillah lepas pujuk n janji macam2 ... dier okey ... mummy is LEGA hahaha



18 July lepas ... result kluar ... seperti yang kami mahu ... Alhamdulillah Allah izinkan .. mmg rezeki Abid laa ... seronok betul hari tue ...


Balik kerja buat surprise untuk Abid ... beli kek & KFC ... makan sama2 ... dier pon happy bila kiter cakap abid lulus exam SRAI ...lompat2 gembira ... siap cakap : "abidkan dh kata abid boleh lulus " HAHAHA


Tahiah anakku ... panjang lagi perjalanan hidupmu ...  semoga Allah swt sentiasa lindungi kamu dah beri kamu kejayaan di dunia dan akhirat ... semoga yang baik2 sajer untuk Abid ... :)

Thanks for reading this entry 


Mummyaza