Friday, October 31, 2014

.:: Resepi-Pisang Goreng Cheese ::.



Assalamualaikum ... Salam Jumaat ...

Belek2 gambar2 dlm henpon ... aderla gambar2 masa buat goreng pisang cheese nie ...
Sajer mahu share resepi ... Mudah sahaja ... Rasenyer dh banyak kali jugak buat ... Sedap!! bg penggemar cheese mcm saya :)



Bahan utama pastinya pisang ... Telur kat bekang tue x der kene mengena yer ... hehehe .. Rasenyer nie pisang abu .. hehehe ..en suami yg beli .. dier terorla bab2 memilih pisang ... saya hanya tukang masak shj ... Sebelum nie buat dgn pisang tanduk pon sedap ... Ikut citarasa sendiri la okey 


Potong pisang mengikut citarasa masing2 


Saya suka nipis2 ... sbb bila di goreng nanti ader cruncy2 siket :)


Prepare batter, utk menggoreng pisang ... Bhn2 tepung gandum,tepung jagung,garam,serbuk kunyit dan air. Semua main anggar2 sendiri jerkk :)


Pisang dicelup dgn adunan batter td ..


Goreng sehingga kuning keemasan n garing :)


Siap digoreng :)


Bolehla terus sagat cheese ... kene sagat masa panas2 supaya cheese tue cair ..  Boleh jugak tabur chocolate rice .. Comey x alat nak hiris cheese tue ... beli kat kedai bakery RM1.80 jerrr ..



Saya guna cheddar cheese brand Craft ... beli yg besar terus .. boleh buat mcm2 lepas nie ... Nie beli kat kedai bakery RM22 utk 500g


Untuk menambah lagi kesedapan ... boleh tuang chocolate syrup hershey siket .. beli kat kedai bakery RM10.50 ... Nyum!!


Siap !!!! sedia untuk di makan .. :)


Selamat mencuba ... semua !!

Ikhlas,
Mummyaza

Thursday, October 30, 2014

.:: Family Outing-Bukit Gambang Resort City-2 ::.



Hari kedua, hari yg mereka tunggu2 sebenarnya, x sabar2 mahu swimming, smalam balik Safari Park sempat jugak swimming di pool hotel, tu pon xpuas, tak mau balik ... huhuhu

Ahad pagi lepas breakfast, dlm kul 10 gituu terus check out utk ke Bukit Gambang Water Park ... Senang ... check out terus x terkejar2 nanti ...

Destinasi Water Park ngan Safari Park dekat jer dr hotel, tp jgn risau perkhidmatan shuttle ada, setiap masa shuttle akan tunggu di depan hotel...



Bersiap ... x sabar2 nak swimming ... :)


Sampai jer Water Park .. semua x tentu arah di buatnyer ... x tahu nak swimming kat pool yg mana satu hahaha ... sapa x teruja tgok pool yg begini ... org tua pon super excited tau!!!


Mula2 hanya memantau anak2 berenang-renang ... lama2 mummy pon join skali ... hahaha


Nampak x kegembiraan di wajah mereka ... hehehe ... adek abid tue mummy pon confius ... tgh nanges or gelak ... hahaha ... sebnarnyer dier t mo dipegang ... nak swimm sendiri2 .. mcm abg ... hadoiiilaaa ... 


My Hero ... anak bujang yg berani betol ... dh pandai swimming dh ... mencuba segala apa mainan yg ada di situ ... 


Tgokla madina .. yg gediks2 di situ ... huhuhu


Anak bujang ... Abg Tuah ;p


Anak dara mummy .... sibuk nak naik adek abid punya pelampung tauuuu .... Madina ;p


Abid, org dok swimming dier sibuk nak minum air ... huhuhuhu



Satu lagi kawasan, coco beach ... kat sini ala2 pantai sikit berombak, tp panas mak oiii ... anak2 saya menanges x mo mandi kat sini, terpaksala mandi kat pool budak2 aja... :)


Dok sibuk panggil abg ngan daddy ... nak main kat pool td ...


Nanges!!! ... x tahan panas hehehe .. puteri lilin sungguh ... ;p

Sambung main kat pool td, sampai pukul 2.30 jugak, paksa budak2 nie balik, sorg2 buat perangai x mo balik ... nak mandi lagik ... sabar jer la ...



Masa tgh syok2 main air .. tetiba ader photographer nak capture gambar sekeluarga ... dapatla album ..boleh la di buat kenangan ... hanya RM27.50 sahaja :)



Ader 3 gambar ... rasenyer nie yg paling okeyy ... smua pandang camera huhuhu



Balik KL jam 3 petang, sempat singgah di RNR Temerloh utk solat ... wajib jugak makan ikan patin tempoyak jugak ... mmg feveret kami laki binik ...   :)

Sampai rumah 8malam ... semua kepenatan ... mengadu sakit badan , sakit kaki la ... esok x mo sekolah la ... mcm2 ... mummy n daddy hanya buat do nno jer ...hehehe

Owh yer lupa nak share harga tiket ke waterpark .. Utk dewasa RM28 dan kanak2 RM20 sahaja ... Harga still reasonable lagi ... compare ngan sunway lagoon ;p ... huhuhu

Tu jer la citer cuti2 weekend kami ... ;p

Timer Kasih readers2 yg singgah sini ... 


Ikhlas,
Mummyaza




.:: Family Outing - Bukit Gambang Resort City -1 ::.



Assalamualaikum,

Entry terperam, dlm draft berhari-hari , huhuhu ... minggu nie minggu kelam kabut, dgn anak2 xm, dgn kerja diofis, dgn kerja2 dirumah, huuuhh ... penat!!

Last week punya cerita, weekend bersama family tercinta .. Alhamdulillah weekend lepas dapatlah berfamily outing ... anjuran company saya ... huhuhu ... sapa x mo pergiii ...segala-galanyer ditaja bukan??? hehehe ... hanya perlu drive ke destinasi .. duit minyak & toll jugak ditanggung ... percutian yg paling menyeronokkan ... hahahaha

Percutian 2 hari 1 malam di Bukit Gambang Resort City, kami bermalam di Carribean Bay Resort, kami duduk family room, siap ader 2 bilik, pantry, dan dua bilik air, ... okeyla .. x berebut katil .. hehe ..maaflah yerr ... gambar hotel x snap hahaha ... maklumlah pergi beramai2, perlu mengikut iternary, kelam kabut hokey, mana x nyer saya rase saya jer la yg beranak kecik, yg lain bujang berlenggang kangkung, yg dh kawen pon, tiada anak lagi utk diuruskan, maka mereka ala2 berhoneymoon .... adala beberapa officemate yg bawa anak ... tp sudah besar dan sudah boleh menjaga diri sendiri ... huwaaaa!!!



Tiba di lobby hotel jam 1 tgahari, berkumpul dan check in ... naseb baikla awal dtg , saya yg beranak kecik dapat check in dulu hehehe ... naseb baikla semua memahami ..

Destinasi pertama, ke Safari Park ... Teruja betul anak2 saya terumanya Abg Tuah n kakak madina, bukan apa sebelum nie sudah banyak kali mengajak daddy n mummy ke zoo negara, tapi tidak diendahkan ... hahaha yerla kan, saya cuma memikirkan penatnyer mahu menapak ke zoo tu dr melawat satu binatang ke satu binatang, dgn panas terik, huwaaaa!!! ... Last pergi rasenyer masa abg tuah umur sebesar Abid ... kakak madina dalam perut  lagi, pragnent 5 bulan hehehe ... lama bukan??


Sebelum masuk, jom tukar coupon dulu ... tiket masuk utk dewasa dan kanak2  ... berbaloi jugak la.. ...




Pekerja yg menjaga entrance disini ... peramah .. pandai melayan kanak2 ... pekerja tu saja gurau2 tanya .. "x pergi sekolah ker hari nie ... nanti cikgu marah .. " dgn selamba madina menjawab " abg saya ponteng sekolah hari ni , dia nie malas pergi sekolah .. " hahahaha 


Direction map kawasan Safari Park yg sangat luas .. huhuhu


Berjalan menuju ke pit stop, menaiki shuttle utk ke Wild Savannah ...


Gajah,Leapord,Tiger,badak mcm2 boleh tgok live huhuhu


Menunggu turn utk naik shuttle zebra ke Wild Savannah ...


Selama setengah jam, tour ke kawasan Wild Savannah melihat binatang2 liar real okey, utk memasuki setiap kawasan siap kene melalui beberapa pagar berkunci, huhuhu ... haiwan2 liar nie dh siap di pagar dgn pagar elektrik ... so para pengunjung hanya boleh melihat dr dalam shuttle sahaja ... tidak di benarkan membuaka tingkap .. atas langkah keselamatan :)


Dapatla budak2 nie ... melihat binatang2 ... terjerit2 diorg ... especially adek abid la ... nak cakap x pandai, jeritt jer la dier ... hehehe


Tengok !! ... sapa yg paling excited ... hehehehe


Suka tgok gelagat diorg time nie ... :)


Owwwh ... satu2nya gambar mummy, budak 2 org nie banyak sgt soklan yg merepek2 .. ttg binatang , sampai mummy pon x boleh nak jawab ... hehehe


Singa yg sedang beradu ... :)


Xingat nama binatang nie ... sepisis2 harimau jugak la ... :)



Ostricth pon ada ... :)



Anak bujang ... terkedu melihat harimau di dean mata hehehe ...


Setengah jam jugak, melawat kawasan savanah, haiwan2 liar, ... beralih ke haiwan2 lain pulak ... perlu berjalan kaki ... Budak nie x henti2 bercakap, tanya soklan2 ... penat mummy dibuatnyer .. Bila tang berjalan nie ... mulala die mengeluh .. kaki adek na dah sakit ... x boleh dah nak berjalan ... penat la mummy ... nak balik hotel ... baring kat bilik sejuk ...haiiii macam2 la ... anak.



Dapat tgok anak kuda ...semua x berani nak pegang hehehe


X ingat nama binatang nie apa daaa. .... ;p


Melihat tupai yg berkeliaran ;p

Sampai jam 5ptg kami disini ... Balik hotel mandi2 tk dinner :)


Okey utk makluman kwsan savanah tue hanya buka sehingga jam 5 ptg jer ... kawasan safari park yg lain smpai malam ... malam pula boleh tgok 2 show .. iaitu pukul 8 mlm dan 8.45 mlm ... :)

Kami sempat perg show yg pukul 8.45 malam tue ... show ala2 kat Afamosa Resort Melaka la...  Budak2 pon seronok .. :)

Lepas tgok show bolehla melihat haiwan2 di night jungle ... haiwan2 yg aktif di waktu malam ... banyak la jugak ... x amek gambar sbb gelap!! hehe

Okeyla ... sambung next entry .. ke Bukit Gambang Waterpart pulak ... 



Ikhlas,
Mummyaza


Wednesday, October 29, 2014

.:: Wordless Wednesday ::.




Wordless Wednesday ... Morning !!!


video


video

Layan video bodyguard mummy yg keletihan ... :)


Ikhlas, 
Mummyaza


Tuesday, October 28, 2014

.:: Resepi-Hokkaido Chiffon Cupcakes ::.


Assalamualaikum,

Atas permintaan kwn2 FB. Meh nak share resepi Hokkaido Chiffon Cup Cakes.

BAHAN2 A

4 biji kuning telur
30gm gula kastor
40ml susu segar
40 ml minyak jagung
1 sk asean vanilla

55gm tepung kek/tepung gandum **
20gm tepung kastard**
1 sudu teh baking powder**

Satukan bahan bertanda (**)  ayak dan asingkan.

Cara-cara membuat bahan A

  • Satukan gula dan kuning telur. Kacau sehigga warna telur seakan-akan putih dgn menggunakan whisk sahaja.
  • Kemudian masukkan minyak jagung, susu dan asean vanilla.
  • Masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung yg telah diayak td.
  • Kacau sehingga sebati dan ketepikan sekejap.

BAHAN2 B

80gm gula castor
1/4 sudu kecil garam
4 biji putih telur

Cara-cara membuat bahan B
  • Pukul putih telur menggunakan mixer (high speed) sehingga kembang dan berbuih.
  • Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit.
  • Sambung pukul sehingga kembang, sampai dapat soft peak bertanduk. SIAP.

NEXT STEP

  • Satukan sedikit demi sedikit bahan B kedalam bahan A. Satukan adunan dgn menggunakan teknik kaup balik. Tidak perlu menggunakan mixer.
  • Bila sudah sebati, masukkan kedalam bekas sehingga paras 3/4  bekas.

  • Bakar selama 15-20 minit 170'c


  • Bila dh masak sejukkan pada suhu bilik.



Bahan2 cream custard
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung/tepung kastard
4 sudu besar gula
200ml susu segar
1 bji telur + sedikit esen vanilla
1 sudu besar mentega


Cara2 membuatnya
  • Masukkan tepung jagung,tepung gandum, gula kedalam periuk.
  • Masukkan1-3 sudu besar susu, kacau rata supaya tidak berketul.
  • Masukkan telur dan asean vanilla, kacau rata.
  • Masukkan baki susu, kacau sehingga sebati.
  • Masak di atas api sederhana, kene sentiasa gaul sehingga mendapat kepekatan yg dikehendaki.
  • Sejukkan suam2 sahaja utk dipiping dlm cupcakes. SIAP.
  • Hias mengikut citarasa sendiri.



Saya cuma tabur gula icing shj. Boleh jugak letak buah2an diatas.



Struktur kek lembut. ala2 kek span berinti custard.



Di sebalik tabir. Chef2 cilik yg membantu mummy di dapor.. huhuhu 

Okey, mudah jerkan resepi nie. Try la buat weekend2 nie. 

Biaserla, saya x rajin membuat tutorial, hehehe ... sila rujuk ke blog INI .. blog DOCTOR RAI nie .. blog feveret saya, banyak resepi2, yg mudahnyer tutorial siap sekali. Confirm jadi kek kalau ikut step.

Selamat mencuba & Timer kasih sudi singgah di entry ini.


Ikhlas,
Mummyaza