Thursday, October 5, 2017

.:: Besday Party ::.




Assalamualaikum

Salam Khamis ... hari nie x sibuk sangat ... mari menghapdet sekejap ... 

Last weekend sempat penuhi undangan majlis harijadi anak jiran selang 3 rumah ja hehehe .... Kak Dinah .... waktu biasa kat rumah mmg jarang jumpa .... susah kan ... masing2 sibuk huhuhu

Kak Dinah buat party kat KFC Kepong ... nak pi sini pon kelam kabut ... hehehe pi amik abg kat sekolah .... habis perkhemahan lagik  ... kenduri akikah kawan ... heheheh ... tapi alhamdulillah sempat.



Best jugak biler buat party kat KFC nie ... anak2 happy ... banyak aktiviti utk budak2 ... meriah aja ... mak pak pon join gelak2 hehehe. Budak lelaki event KFC nie mmg pandai melayan budak2 nie hehe


Sambut besday girl 2 org ... kakak n adik ... yg ni kakak najya


yg saya dukung tu adiknya ... celebrate besday jugak ... baby najihah ... kakak dinah nie antara byk yg support sy punya bisness bakery hehehe ... .. antara pelanggan setia mummyaza bakery


video

video

X lepas nak upload besday girl potong kek ... file besar sgt hehehe

Video ni pon okela buat kenang-kenangan ...


Thanks For reading this entry

Mummyaza
051017

Monday, October 2, 2017

.:: Tanjung Dawai ::.



Assalamualaikum

Sebenarnya x habes lagi citer pi kedah hari tue huhuhu .... yg nie last okey hahaha

Masa di Kedah hari tue , kami jugak singgah ke Tanjung Dawai. Org cakap tempat nie kene singgah klu datang kedah ... sbb banyak ikan masin n ikan bilis. Murah2 katernya.


Sampai sini pon dah petang .... dalam kul 6 , haripon mendung2 angin sepoi2 bahasa 


Nampak x mcm2 ikan bilis ... harga ikan bilis sekarang pon mak aihhh ... bukan lagi jadi makanan orang susah di zaman sekarang nie hehhehe


Kalau g Tanjung Dawai nie , jangan lupa gerai Mak Yam , ada di tingkat 2. Bukan apa , mak yam nie baik hati sangat, ada jer free gift dier nak bagi sapa2 yg membeli di kedai dier ... hehehe


Selepas membeli belah ikan bilis, kami terus makan malam ... kat area sini ada kedai tomyam ... pilih ja mana suka ... harga mahal la jugak ... tp rasa so so aja ... not recomended ..


Habis makan terus balik, sempat jugak tengok sunset huhuhu

Hari last di kedah, anak2 sedara mintak bik na  nya masak nasik lemak ayam goreng hehehe ... mcm2 la kan ... naseb baik bik na melayan .. pagi2 bangun 


Yeay .... Alhamdulillah sedap sangat ... bertambah2 anak2 makan ... feveret diorg nie mmg nasik lemak .. walopon sambal pedas ... selera ja makan hehehe

Okla sampai sini jaaa cerita jalan-jalan kedah. Terima kasih pd adik ipar suami isteri melayan kami berjalan di kedah .... Nanti umur panjang ada rezeki kiter terjah lagi rumah bik na hehehhe

Mekasih  Bik Na !!!

Thanks for reading this entry 

Mummyaza
021017-02

.:: Abid's Annual Concert ::.



Assalamualaikum

Alhamdulillah ... dtg opis hari nie ... hehehe ... plan nak amik mc jaaa ... penat sangat weekend .. penuh aktiviti dari pagi sampai petang ... x lekat kat rumah minggu nie ...

Abang Tuah dgn perkemahannya, abid pulak annual concertnya .... dengan order mummyaza bakery lagi dan last sekali memenuhi 2 undangan jemputan opismate lama kenduri akikah dan sambutan besday anak jiran huhuhu ....

Penuh aktiviti saya minggu nie .... alhamdulillah ... semua dapat saya penuhi hehe


Sabtu lepas, annual concert abid ... ini first time abid perform atas pentas hehehe ... tp mummy tahu abid mmg suka aktiviti2 sekolah yang mcm nie ... dier lebih teruja ... lagi2 dapat costume yg mengerlip mcm nie hahaha ... dah mcm baju  daud kilau dah abid kihkihkih .... HAPPY semacam ...


Concert abid dekat UIA, mudah la mummy hehehe ... Kul12 kluar rumah ... hantar abid kesekolah dulu ... abid pergi ngan kawan2 naik bas .... excited nak naik bas uolls ..


konser abid start kul 3.30 ptg ... so mummy mmg amik tempat duduk yg jauh dr pandangan abid ... nasib bail main auditorium uia nie 2 tingkat ... so mummy amik tingkat atas ..

Abid nie jenis malu nak perform klu ada mummy n daddy depan mata ... terus dier kaku atas pentas hehehe ..... mummy learn from the past event qdees abid ... sukan sekolah ... boleh pulak dier nanges nampak mummy n daddy depan dier ... terus kaku x berlari main sukan hahhaha ..




hehehe ... kali nie dier bersemangat menari  ... mummy so happy bila abid menari sungguh2 atas pentas ... comel pulak tue .. nampak dier enjoy menari hehehe


video

Meh layan video abid menari, gambar x jelas sgt ... hehehe

Okla ... sambung buat kerja .... monday blues ................

Thanks for reading this entry 

Mummya021017




Wednesday, September 27, 2017

.:: Muzium Padi Kedah ::.



Assalamualaikum ...

Selamat pagi semua ... hari nie awal ... sempat buat breakfast spaghetti bolognese lagi ... hehehe . riang ria perut anak2 ke sekolah masak makanan kegemaran diorg huhuhuhu

Tak habis2 lagi citer trip ke kedah nie ... hehehe

Disebabkan anak-anak minat muzium , so tour guide ajak pi muzium padi ... mummy suka g muzium sbb ada ekon hahahaha ....  anak2 seronok tanya itu ini ... en suami ja melayan ...


besar jugak muzium nie ... ramai org datang melawat ... klu korang datang kedah ... jangan lupa g sini yerrrrr .... anak2 mesti seronok

Dalam nie ada maca-macam la, sejarah2 tentang  negeri kedah, asal-usul padi, ehhhh macam2 la ... suka bila tgok jenis2 beras , rupanya beras ni lain2 mengikut negara ... hehehe ... lupa nak amik gambar ... sbb duk mengejar abid yg seronok sangat berlari kesana kesini ....


Masuk2 sini jumpa pulak heroin miss kapten cikgu waiz .... neeraazizi ... dik na yang beria2 nak amik gambar ... mummy teman ja ...


gambar kenangan .. hehehe ... 


kat dalam stadium nie ada satu port untuk buat mcm2 cenderahati ... utk kenangan la kot ... budak2 nie pantang nampak keychain ... satu keychain rm5 je ok la happykan hati diorg 


Ok la ... untuk siapa2 yang nak datang sini ... ni alamatnya


Muzium Padi,

Lot 798 Jalan Gunung Keriang,
Mukim Gunung Keriang,
06570 Alor Setar,
Kedah Darul Aman.

Waktu Lawatan

Dibuka setiap hari 9.00 pagi hingga 5.00 petang

(kecuali jumaat tutup sementara 12.30 t/hari hingga 2.30 petang)


Nak masuk sini bayaran murah jerr ....

Dewasa  :RM 5.00
Kanak2 :RM 2.00

Thanks for reading this entry

Mummyaza
270917

Tuesday, September 26, 2017

.:: Restoran D'Pumpong Alor Setar ::.



Assalamualaikum

Selamat pagi .... Mood ceria pagi nie okey .... positif day ... hehehehe

Kiter sambung entrry sebeleum nie .... lama jugakla kami di Pekan Rabu ... hampir 3 jam hehehe  .... lepas penat bershopping ... meh la kiter cari makan pulak ... semua perut dah lapar kemain  ... anak2 saya klu lapar jadi mcm2 peel hehehe .... mcm mak dier la ...

Tour guide kami recomend restoren nie ....  masakan ala kampung .... makan tepi sungai katanya .... okeyla ..... dari makan nasik kandar mamak ... baik makan masakan kampung .... berselera siket tekak nie huhuhu


Haaaa ... ni restorennya ... d'pumpong .... biler tgok dari depan ... ehhh mcm x der org makan ... siap ada banner " mai la makan tepi sungai" ... tertanya2 jugak mana sungainya hehehe ... rupa2nya kedai nie panjang kebelakang .... belakang kedai nie rupanya sungai .... org ramai amik port kat belakang nak makan ... hehehehe .... sy lupa pulak nak amik gambar dalam restoren ... kami pon amik port2 belakang ... air sungai tinggi sikit time tu .... kedah dah beberapa hari nie hujan memanjang kan ....

Kalau korang nak pi makan restoren nie ... landmark dier bersebelahan Kedah Medical Center (KMC) ... senang ja kot nak cari kedai nie ...


Banyak pilihan lauk .... mcm2 ada ... cuma yang special kat sini daging bakar air asam .... tp x berapa sedap sebab daging nyer liat sikit ...lauk2 lain ok2 jerrr ... cuma yang best kat sini macam2 lauk boleh pilih .....  untuk 5 org makan RM 50++++  ... harga standard makan tgahari di KL rasenya ... mahal siket ... tp ok la dapat enviroment makan tepi sungai sambil ditiup angin sepoi2 bahasa hehehe ..

Ok la kiter sambung next entry huhuhu

Thanks for reading this entry 

Mummyaza
260917


Monday, September 25, 2017

.:: Pekan Rabu ::.



Assalamualaikum

Har Sabtu kami jalan2 sekitar Alor Setar je la hehehhe .... Cdangnya nak gie Padang Besar ... bila memikirkan 3 jam kesana ... haiihh ... x jadila ... Lagipon cuaca x berapa elok lately nie kawasan kedah n Perlis ... so x per la lain kali aja ... X der nak shopping apa pon ...hehehe

Kami pergi satu kereta aja ... hahaha senang ... x yah la saya gegaduh ngan en suami nak cari tempat itu ini .... senang ada org kedah sekali naik (adik ipar suami isteri) ... leh jadi tour leader hehehehe  ... nasib baik tour leader ramah ... x henti cakap dari awal sampai nak balik .. x dan en suami nak ngantuk masa drive  kikiki ... bolehla bagi tipping nie ...

First skali tour leader kami bawak pi Pekan Rabu ..... bukan musim cuti sekolah ... x ramai la umat manusia ... katanya klu musim cuti punyala ramai .... hehehhe ... bila tgok pekan rabu nie ... ala2 macam pasar payangla , kat trg tue ... mcm2 barang jual .... seronok mak mertua menyopping ... saya usha2 aja ... kikiki ... dapat la beli tikar utk picnik .. kahkahkah


Nampak x banyak makana dijual ... anak2 x heran pon semua nie .... yg diorang sibuk nak membeli keychain2 ... nak buat kenangan katanya huhuhuhu ... saya pon x membeli banyak ... cuci2 mata aja tgok semua nie ....


Tertarik dengan bahuli nie ... mak aihhh ... nampak mcm x ramai org kan ... rupan2nya ... kene order dulu pastue amik nombor ... korang g la shopping2 dulu .... dalam setengah jam datang amik hehehhe ...banyak jugak no yang tergantung kat situ ... tunggu turn .... hehehe ... nasib baik ada tour leader kihkih ... baru tau cara nak beli hehehe

Nie la bahulunya .... satu bekas besar nie ... dalam 50++ biji cuma RM 10 tau ... bila sampai KL terus rasa rugi x beli lebih hehheheh



Kami dah selesai cuci mata ... sambil tunggu mak mertua shopping ... nampak kopitiam nie .... maklumla saya nie suka bila jumpa tempay makan kopitiam2 macam nie ... terus mahu cuba .... en suami pon dh terjebak dengan peel si isteri  huhuhu


Order kopi ais makan dengan bahulu .... ya ampunn sedap betul kopi ais dier ... tetiba x cukup segelas ... order satu lagi ... satu gelas cuma RM1.50 je tau .... sampai sekarang teringat2 kopi nie .... nasib baik x mengidam ... klu x ada yg turun kedah lagi minggu depan nie hehhehe

Ok la korang sambung bercerita lagi next entry yaaa


Thanks for reading this entry

Mummyaza
250917


.:: Jalan-jalan Utara ::.



Assalamualaikum

Selamat memulakan tugas ...  mcam mana cuti 3 hari korang ... hehehe 

Cuti 3 hari kami ... en suami ajak pi kedah ... yehhhoooo  ....!!! mmg dah lama berhajat nak pi jalan2 utara ... akhirnya dapat jugak :)

Saya memang x pernah menjejakkan kaki ke kedah ... umur 33 tahun baru dapat g kedah hehehehe ... Lagipon sebelom nie mmg x der sedara mara kat kedah ... Sekarang adek en suami yang bongsu mmg tinggal di kedah ... so apa lagi .. mehla kiter terjah rumah 'bibik niena'  .... seronok anak2 nak pi rumah makcik diorang .... kejut pagi2 senang ja bangun :)


Pagi bertolak kul 8 ..... nampak x mood ceria sorg2 ... hehehe ... abid tu baru berebut henpon ngan kakak ... moody semacam 


berhenti breakfast kat RNR Tapah.... ramai betul orang ... kitaorng pi makan kat Pak Tam Cafe ... ingatka kat selayang je jumpa Tu dia Paktam ... kat Tapah pon  hehehe ... sedap nasi lemak  ... satu set RM8.90 ... puas hati oiiii ... ayam goreng besar2 ala KFC .... boleh pilih nak minum hot coffe atau kordial .... White coffee tu brand Pak Tam .... sedappp ... bagi peminat coffee macam saya huhuhu

Lepas breakfast kami teruskan perjalanan .... sepatutnya kul 12.30 dah sampai kedah ... tp en suami ajak singgah Penang ... cari2 makan dulu hhuhuhuhuh


Lalu jambatan baru .... x jumpa laluan ke jambatan lama hehehe ... biasala kiter ikut driver 



Singgah bukit bendera .... rupanya hari tue tutup ... sebab ada masalah ... batu besar jatuh katanya ... ramai jugak org stuck x dpt naik kereta cable ....



pegi cari jeruk .... x tahu la area mana jual jeruk yg murah2 huhuhhu ... kami pi kat pasar chowrasta je ... itupon adik yang suggest 


murah-murah la jugak jeruk kat sini ... saya x beli banyak pon .... 



Lepas tue pusing2 bandar penang ... ternampak transformers besar nie ... tgh2 bandar ... apa lagi abid ... beria dier suh daddy berenti ... sanggup daddy patah balik ... klu korang nak cari dier betul2 depan Time Square Penang .... mcam dataran ... :)



tgok ajelah abid ... dier excited semacam nak amik gambar ... x heran depan tu maksalleh duk tgok gelagat dier hahahaha ... "mummy ok x macam nie ..." "mummy jap2 abid belum sedia lagi" hahahhaha ... ada talent la  abid nie nak jadi model hehe


lepas abid habis posing ... kietr pi singgah padang kota pulak .. cari makan ... alahai sama ja tempat dier yg dulu .... 4 tahun lepas saya datang sini .... makanan kat sini x sedap ... order mee udang ... x sedap ... nasi ayam kelaut  .... hehehe .... saya x order apa2 pon hahhaha


en suami amik pasembor nie ... share aja ngan en suami .... spinggan maca nie dah RM17 hinggit mak aiiiii mahalnya

sebenarnya en suami duk teringin makan nasik kandar ... kedai nasi kandar femes hameediyah tutup hari tue ... bila cari deen nasi kandar ... mak aiii beratur panjang nya la hai ... x payah la nak membuang masa beratur hehehe ...

Nasi Kandar Line Clear bukak .... tapi kawan2 kiter x bagi makan kat situ ... sebab terlampau kotor  .... mula la tekak  kiter kan hehehehe


Lepas makan moh la kiter meneruskan perjalanan ... HAHAHA .....


On da way ... singgah Batu Feringghi ... nak tinggal jejak kat Hard Rock Hotel .... hehehe ... harap2 tahun nie company trip dapat check in sini hehehhehe .... boleh yer bosss HAHAHAHA

OKla kiter sambung citer kat Kedah pulak ye nanti ....

Thanks for reading this entry ....

Mummyaza
250917

Thursday, September 21, 2017

.:: Muzium Samudera & TLDM Melaka ::.



Assalamualaikum

Meh nak sambung cerita lawat muzium

Balik dari kampung raya haji lepas , kami singgah melaka , anak-anak nak pi muzium kapal besar katanya .... bertolak awal pagi sebab mummy x nak menempoh jam ... hehehe


Nama muzium yang bentuk kapal tue Muzium Samudera. Seronok abang dapat masuk muzium  hehe .. siap keluar dompet nak bayarkan tiket ... hehehe  .... terus cakap kat mummy "Mummy cukup duit x nak bayar hehehehe" ... alahai la anak :)


Muzium nie nak masuk kene bayar huhuhu . Dewasa RM5 Kanak-kanak RM3. besar2 abid FREE. Tiket nie jangan buang tau ... boleh masuk lagi satu muzium berdekatan iaitu muzium TLDM.


Besar muzium kapal nie 


Mood baik tiga beradik nie



kakak nampak seronok kat sini


Next muzium ... TLDM ... bila masuk sini ... tunjuk ja tiket td kat kaunter ... terus dier bagi masuk huhuhu


terpegun tgok helikopter tentera


Anak-anak mummy


Bahagia luar pulak ada kapal laut yang besar nie....


Posing jap ... pas tue balik ... tgahri buta panas terik oiii hehehe


Thanks For Reading this entry :)

Mummyaza
210917