Sunday, February 12, 2012

.:: Kek Caramel Cokelat Moist ::.


Salam hari minggu .. Ahad .. x der aktiviti .. duk umahhh .. mengemass .. hahaha .. malam td tdur kul 4 pg .. melipat kain baju yg berlongok2 .. huuuhh .. tunggu budak2 tdur baru leh buat kejerrr .. klu x ader jer pengacauuuu ..huhuhu
Sebelum sayer kedapor utk masak tghari nie .. mehh nak share resepi kat korang semua ... saya baru try buat last week .. siap bawak balik kg .. huhuhu .. terima kaseh pd tuan empunyer belog ANA .. share resepi ni yerr .. sedap bangat :)
Meh la cuba resepi nie ...
BAHAN KARAMEL


:STEP 1:

2 sudu besar gula pasir di tabur dlm
loyang

STEP 2:

letak loyang atas
dapur gas utk mencairkan gula menjadi karamel dgn menggunakan api
perlahan.. dah siap ketepikan..

STEP 3:

1cawan susu cair

3/4 cawan susu pekat manis

1 sudu teh esen vanila

3 bj kuning telur

2 biji telur (putih
& kuning)

STEP 4:

kacau perlahan bhn2 kat atas guna whisker atau garpu dan tapiskan ke dlm loyang gula
hangus td

STEP 5:

bakar karamel
secara steam bake pd suhu 180'c selama 15min

**** Nak gune kaedah kukus pon boleh ...

BHN KEK CHOCOLATE MOIST

BHN A :

1 cawan
serbuk koko1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula
kastor1 cawan minyak masak

CARA:

satukan semua bahan dlm periuk,kemudian
gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil dkacau hgga
sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap

BHN B:

3/4cawan tepung gandum

1 sudu kecilsoda bikarbonat

1 sudu kecil baking powder

****semua bhn di atas di ayak

BHN C:

4 biji telur - pukul
dgn whisk atau blend sekejap

CARA :~

satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn
whisk atau senduk~ tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi~
bakar secara steam bake pd suhu 180'c selama sejam atau hgga masak...bergantung
kpd oven masing2... dah masak,biar kek sejuk atau hgga kek meregang baru di terbalikkan kek..

Kek nie kene simpan dlm peti ais .. makan sejuk2 baru sodapppp .. Hari nie nak try buat kek nie lagi skali .. utk kengkawan opis esokk huhuhu


daaaaaaaaaa ..!!!
Post a Comment