Followers

Wednesday, January 27, 2016

.:: Ikan Patin Masak Tempoyak ::.




Assalamualaikum

Last week , plan mula2 x mo gi mana ...
memandangkan raya thaipusam .... aaaahhh malas nak kluar 
walopon cuti 3 hari ... jalan dh tentu jam
penat dh mengadap jam hari2 

Sabtu en suami kerja half day
saya seperti biasa, pagi2 la time mengemas rumah, masak,
 basuh baju, amik abg tusyen

Alih2 en suami msg, jomla ... balik kg 
balik office nie terus bertolak ....
ishhhh .... suka sangat last2 minit tauuuu
maka si bini kelam kabut la mengemas baju ...

paling best balik jerantut ......
paling saya suuuuuka ..... mmg kalau balik mencari2 hehehe


Ikan patin masak tempoyak ... huhuhu
masakan femes org pahang 

Sampai2 jer kampung ... mak dah masak lauk kegemaran
hehehe ... x toleh kanan kiri makan ...
anak2 saya pon suka sangat ...

Mekasih mak!!!


Ikhlas,
Mummyaza

Friday, January 22, 2016

.:: Planner ::.




Assalamualaikum

Salam Jumaat semua ...
Pagi td jalan agak jam nak kluar dr Batu Caves tue ...
Biasala setiap tahun saya kena lalui jam Thaipusam nie ...
Nak buat mcm mana .. bertabahla mummyaza!!

Citer pasal planner ... planner 2016
january pon dh nk abis ... baru sibuk nak berplanner2 hehehe
biasala saya nie cepat terpengaruh ...

Baca blog akak AMERIS , promote psal planner KINA ,
terus tetiba rasa nak beli, nak berplanner balik,
masa zaman2 kolej2 dulu hehehe

Tp x der rezeki nak beli planner dr KINA , stok abess ...
second batch pon dah tutup.
huhuhu sedey!!!

Balik2 rumah, duk ajak en suami g kedai buku 
nak cari planner, 

Kununnya, nak perancangan tahun nie lebih tersusun
semua siap di catit.

En Suami buat donno aja ...
sedey lagi !!! huhuhuhe
bukan apa .. dier thu bini dier nie selalu hangat2 tahi ayam hehehe

Tp semalam ... balik2 kerja ... terus dier tunjuk planner2 2016

Siap cakap 'Nah amikla semua'

banyak betul .... nie perli ke apa hahaha


Ini cuma sebahagian aja ...
Sy bawak g office , ada lagi kat rumah ....


yg saya suka planner2 nie ...
banyak info2, bahan2 bacaan ...



ada lagi ... yg setiap helai muka surat..
tercatat hadis2 .... boleh dijadikan panduan

Okey ... saya happy ...boleh dah berplanner2 tahun nie
walaopon lambat sebulan ...
hehehhehee

Semoga x hangat2 tahi ayam yer mummy!!

Thanks For reading this entry :)

Ikhlas,
Mummyaza

Wednesday, January 20, 2016

.:: Outfit Ideas Pakaian Pejabat Wanita ::.


Assalamualaikum

Kadang-kadang kita pening memikirkan outfit ke pejabat. Pagi-pagi bila nak memilih baju termenung dulu depan almari hehe… susah betul nak memilih baju. Pernah tak korang mengalami situasi macami itu?

Dulu saya selalu mengenakan baju kurung bila ke pajabat , bukan apa senang, selesa dan sopan. Tapi bila sekarang ni, mengenakan baju kurung tetiap hari ke office dah nampak mcm x `up to date’ dan bosan pulak. Memandangkan lately nie dah banyak butik2 terkenal mengeluarkan idea-idea fesyen baru, saya lebih banyak pilihan untuk mengenakan outfit yg sesuai ke pejabat.

Jom saya nak share, panduan penggayaan koleksi pakaian pejabat wanita yang boleh korang boleh jadikan inspirasi untuk tampil bergaya di pejabat;-


Dress Muslimah / Maxi Dress

Tampil elegan dan feminine dengan pemakaian koleksi maxi dress atau dress muslimah seperti berikut. Ia mampu meningkatkan lagi keyakinan anda dengan menjadikan anda kelihatan lebih langsing. Selain itu, pemakaian dress muslimah ini juga membuatkan penampilan kelihatan lebih sopan. 


Jumpsuits

Bagi wanita yang bertubuh langsing dan tinggi lampai pula, tampil persis model terkenal dengan menggayakan koleksi jumpsuits seperti berikut ke tempat kerja anda. Ia menyerlahkan lagi potongan kaki anda yang panjang dan mempu menarik perhatian setiap yang memandang!


Blouse Muslimah

Lupakan kemeja dan tampil bergaya dengan aneka rekaan blouse Muslimah terkini yang boleh anda temui di pasaran. Pemakaian blouse Muslimah adalah lebih selesa dan boleh digayakan dengan apa jua jenis seluar atau skirts. 


Outerwear

Untuk gaya yang lebih ‘smart’, anda boleh memakai outerwear seperti jacket, blazer atau cardigan sebagai pelengkap gaya anda. Ia sempurna untuk dipakai oleh wanita berhijab mahupun tidak berhijab. 

Antara koleksi-koleksi pakaian ke pejabat di atas, saya selalu mengenakan koleksi pertama dan ketiga iaitu dress muslimah atau blouse yang dipadankan dengan skirt atau seluar.
Saya lebih selesa mengenakan baju-baju muslimah, sbb ia tidak terlalu mengikut bentuk badan , nampak lebih sopan dan sudah pasti selesa. Pemakaian yang kemas  juga boleh menaikkan lagi ‘self-confident’ saya jika mahu berdepan dengan orang ramai.

Harap panduan kat atas, dapat membantu korang dalam membantu korang memilih outfit sesuai ke pejabat. 

Thanks For reading this entry :)
Ikhlas,
Mummyaza

.:: Water Purifier Coway yg memudahkan ::.



Assalamualaikum

Hari nak share tentang water purifier ...
Saya tahu dah ramai org luar sana guna water purifier nie ...
saya jer yg baru2 nak guna ... hehehe

Bulan nie dah masuk 5 bulan guna water purifier coway nie ...
Alhamdulillah ... mmg amat memudahkan kerja2 saya di dapur ...
saya x perlu menjerang air , simpan air dlm peti ais nak air masak sejuk 
anak2 mmg hantu minuman sejuk ....

Bulan kelima guna ... puas hati ...
dah 2 kali staff diorg dtg service ... so far ok.


nie gambar 2 minggu lepas ...
diorg dtg service buat kali kedua ..


bila di bedah siasat hehehe
dia keluarkan air2 dlm tu ....
bersihkan penapis2 yg penuh kotoran ...


Sebab apa saya suka water purifier model baru nie ...
sbb dier ada 4 jenis air ...
mmg sangat2 mudah ... berbanding model lama ...

Bhg air panas pon ade lock button...
keselamatan utk anak2


Staff Coway nie Zai namanyer ...
peramah n lemah lembut aja cakap hehehe
dier duk area2 rumah saya nie ... dekat ajer ...
so pagi2 dier akan terjah rumah saya dulu ....
x lama pon ... dalam 20 minit aja ... utk minor service ...

Bila rumah dah ada coway nie ...
anak2 mmg amik air sendiri ... anak2 saya mmg kuat minum air ...



Lagi2 budak kecik nie  ... mmg seronok la ...

'Tak per abid dh pandai ... abid buat sendiri'


cahantik aja bila letak atas table top kat dapur ...
huhuhu .. itu yg penting ...
naik seri dapur ku .....

Okeyla korang ... klu nak tahu lebih lanjut ttg produk nie 
leh la KLIK sini ....

Klu korang nak dapatkan satu utk rumah korang ....
yg duk area2 selayang or gombak
leh la calling2 person incharge di bawah :-

Ms Zai
014-3278581
atau
017-3976199
(sorry x ingat nama person incharge nie)


Thanks For Reading this entry :)


Ikhlas,
Mummyaza




Friday, January 15, 2016

.:: Madina di sekolah ::.




Assalamualaikum

Semalam cikgu sekolah madina share gambar2 ...
Share dlm group whataps,
Gambar aktiviti anak2 kat sekolah 

Banyak betul muka madina,
Nmpk sgt dier happy kat sekolah
Dgn kwn2 baru hehehe


Adalah 6 gambar cikgu post ...
4 drpnya ada muka madina hehehe
comel2 semua muka budak2 nie ...
sejuk hati tgok ....


madina lagi ... hehehe
suka tgok dier happy mcm nie...

parents yg lain ... semua happy tgok gmbr anak2
ada juga yg tanya " anak saya x der dlm gmbr cikguu??"
hehehhe

tp semua gmbr yg cikgu hantar ada muka madina
nampak la dier bg kerjasama dgn cikgu ... hehehe


cuba cari madina ....
mana satu yerk ... hehehhe

Thanks for reading this entry !!!

Ikhlas
Mummyaza





Thursday, January 14, 2016

.:: Resepi ~Victoria Sandwich Cake ::.



Assalamualaikum

Hari tue lepas balik dr Cameron
banyak tok strawberry ... sayang tgok ... 
drp leburr kat dlm peti tu .. jom la pi buat kek ...

dh lama nak try kek nie .. x sempat2 ...
simple sangat buatnya ...
Hasilnya sedap .. bila makan bersama filling cream cheese tu ..
Nyummss!!!!




Strawberry fiiling tu saya buat sendiri ....
Just potong2 strawberry , panaskan besama air dan gula perang,
kacau sampai likat ... siap!!

Cream Cheese Filling 
250gm philepedia cheese
gula castor 
whipping cream
*** putar sehingga kembang 



Resepi kek seperti diatas :)



kek sedap dan sgt gebusss

Selamat mencuba!!

Thanks for reading this entry

Ikhlas
Mummyaza

.:: Jalan-jalan Ikea Cheras ::.



Assalamualaikum

Korang dh pergi IKEA Cheras???
Hurmmmmmm ....

Cuti2 cristmas hari tue .... tidur semalam umah adik
di bandar permaisuri .... dekat aja nak ke ikea ...
adek ajak jalan2 ... lagipon dier x kesana lagi ...
apalagi ... follow aja la ...

Pergi satu kereta ... jalan lengang ....
huhuhu seronok betul jalan-jalan kl masa cuti panjang nie ...huhuh

Pergi masa tue lepas zuhur ....
Maka kita lunch dulu  ....

Walopon kat luar x jam mana ...
Tp bila time kat tempat mkn ikea ..tuee
mak aihhhh ... panjangnyer beratuuuurrrrrr!!!
Nak cari tempat makan ... satu hal ...

Dh sampaikan ... mcm mana pon kene lalui jugak huhuhu
Adik tukang beratur ... yg lain tukang cari tempat makan ...
Berpusing2 kitaorg ... Last2 dapat jugak ... fuuuuhhh

Anak2 kelaparan masa nie .... tunggu lama dh pukul 3ptg ...
Mcm2 order ... semua habis licin hehehe

Swedish meatball ... 3 pinggan order ... licin!!


Chicken wing feveret anak2 ....
daim cake, cokolate cake, salmon fillet with lemon souce ...
Semua x sempat amik gambar ... huhu

                  

 Yg paling suka air kat sini boleh refill ... free aja ....
 Coffeee ikea ni sedap betul tau ...
3 kali refill ... free la katakan ...huhu



Lepas perut kenyang,


Maka beransur pulang ... malas dh nk jalan2 dlm,
Sebab klu terbeli, nak membayar satu hal beraturnyer ....
Okeyla x per lain kali, lagipon x der apa nak di cari ...



Ayahngah ajak jalan putrajaya ....


budak2 apa lagi ... happy ajak berjalan 
seronok naik keter baru ayah ngah hehe
keter mummy n daddy ... x dihiraukan lagi ...



Okey ... Thanks For readding this entry !!!




Ikhlas


Mummyaza

Wednesday, January 13, 2016

.:: Tragedi yg mencuit hati ::.



Assalamualaikum



Tajuk tue saja jer kan ... hehehe



Kejadian cuti2 berderet 4 hari december lepas,

Ahad tue attend wedding adek member opis di One city USJ ,
First time sampai sana ... Mall baru katanyer ...
So lepas makan2 kenduri jalan2 la kat mall bawah ...


Tak ada apa pon yg menarik..

bnyk exibition2 .... x der sale2 apa2 pon
Just jalan2 round mall .


Sampai aja satu kawasan nie , kanan kiri ada mcm kolam ker longkang entah ... x dalam cetek aja,

Sepanjang jalan kanan kiri,


Dh terdetik .... aihhh ... mall nie x mesra kanak2 ...

Kolam2 x der penghalang langsung ....
Mmg sangat x tenteram nak berjalan-jalan ...
dgn anak2 ... lagi2 si abid tue ... jalan x nak berpegang tangan ...
mcm bos besar jalan mendada kedepan ...
x mo dikawal langsung ... huhuhu


berhenti kejap satu port nie ... cantik tuk amik gambar ...

x perasan abid masa tu ... sibuk duk belek enset ... 
nak cari app camera .... alih2 ... 


busssshhhhh!!!!



masa tu x thu nk marah ker , gelak ker, panik ker ....

bila tgok abid dh terduduk dlm kolam,
air tu x la dalam, tinggi buku lali kita aja,
tp tu la .... terduduk dier dlm tu
basah kuyup jadinya


hahahahaha .... hadoiiila .....



Saya sempat jerittt ... 



abbiiiiiiiiddddd!!!!



x sempat nak paut tangan dier ....

dier g redah ajer kolam depan  tue ....
jalan menonong .... ingat x der apa2 ...


bedebushhhh!!! jatuhhhhh



Nasib baik org tak ramai masa tue ....

X der sapa perasan .... gelak anak beranak kat situ
tgok reaksi abid hehehehe


abid!abid!



gambar kat atas  ..  abid baru lepas diangkat dr kolam ... kolam yg abid jatuh kat belakang tu





Basah kuyup baju ...
nanges pon x ... cuma dier dlm keadaan bluurrrrr ....

'ehhhh macam mana aku boleh jatuh ni yer'


kebingungan .... hahaha

mcm tu la reaksi dier ..... :p



Terpaksa la beli baju baru .....

Cari  punya cari ada satu butik  kanak2 ....
Kids Gallery nama butik tu ... area ground floor..
apa lagi beli jer baju yg murah2 kat situ ...
terus pakai ....


hehehhe ...



Just catat kat sini ... nanti abid dh besar ...

boleh baca .... biar dier tahu ... dier pernah jatuh kolam,
masa kecik2 jenis x reti duk diam ... aktif semacam :)


Okla ... tu jer citer buat saya tergelak bila ingat balik ... :)



Thanks for reading this entry :)



Ikhlas,

Mummyaza



.:: Rendang punya pasal ::.



Assalamualaikum

Dr semalam tekak teringin nak makan rendang ....
Balik dr kerja semalam singgah kedai area rumah ...
Beli bahan2 ...

Pagi2 nie ... anak2 bangun pagi2 bau sedap satu rumah ....

Abg Tuah Jerit dr atas ...

'Mummy masak apa tuuuuuuu' .... 

hehehe .....

si menyek pulak .... siap trun dapur ....senyap2 terkejutkan mummy

terkejut mummy tetiba ada org sorok bwh meja nk terkejutkan mummy ...hehehe

ehhh ... mood dier baik hari nie .... dh siap mandi dh semua ...hahaha

'mummy sedapnyer bau .... masak apa ...'




Rendang ayam meletop ... huhu
Teringin punya pasal .... pagi2 dh masak rendang hehehe

Gumbira hati anak2 dgr mamy masak rendang ...
mmg feveret diorg .....



















Bekalan diorg hari nie ....
Nasi impit bersama rendang ... :)



















Breakfast saya hari nie .... bwk bekal ke opis .. huhuh
Alhamdulillah kenyang ... :)


Thanks for reading this entry :)

Ikhlas
Mummyaza




Tuesday, January 12, 2016

.:: Berdating di Zawara Coffee ::.




Assalamualaikum

Bukan senang nak makan berdua-duaan sekarang ...
Lama jugak kami x berdating  ... hahaha
Bila ada kesempatan ... kita gunakan huhuhu

Last week ... bermalam di rumah adik ipar di Puncak Perdana,
Sambil2 melawat MIL ... 
Anak2 pon dh lama x jumpa dgn embah diorg ....

Malam tu tinggal anak-anak dgn paman  diorg ....
Meneman en suami keluar menyelesaikan beberapa urusan ...
Masa onda way balik ... en suami ajak minum2
Apa lagi .... berbunga-bunga la kita hahahha

Tetiba teringat kat Zawara Coffee ...
Yg selalu org duk post2 kat fb tue ....
Tp x kesampaian nak pergi ... Selayang -Bukit Jelutong ...
Mak aihhh jauh benor nak mencari makan ... hehehe

Sampai2 jam 11 mlm ... penuh org ...
Happenning betul ... tempat makan pon selesa ....
Ramai family2 yg makan kat situ ...
Tetiba teringat anak2 kat rumah ....
Haiiihhh ... jiwa mak2 nie ... x best klu kuar mkn anak tinggal ...
Teringat-ingat anak-anak kat rumah

Saya ni , klu sampai tmpt baru2 nie .. ala2 cafe nie .... kunun2 tmpt org2 kl  aja mkn ...
nak2 first time  ... mmg takut2 sikit hahaha .... apa punya peel la
Nak order pon ... eh macam mana nie ... eh itu .. eh ini ... hahaha
gabra x kene tempat hahahha ... itu la peel buruk mummyaza hehehe

Last2 redah aja kat kaunter .... 
Order apa aja yg terlitas menu kat depan mata ... hehehe
Bila tanya en suami ... nk  order apa?
Ikut mummy la ... ikut mummy la ... huuuhh
Lagila kita blurrrrr ...

So inila yg sy order malam tu ...
Just makan lite2 aja ... sbb baru lepas dinner kat rumah adik ...


Lepas order n bayar bill ... hurmmmm
harga okeyla .... still reasonable ...
Nk try churros dier ... banyak review kata sedap ...

Lepas order ... dier akan bg pager nie .... 
Once order kita dah siap ... dier akan berbunyi ...
Baru kita boleh ambil order kita kat pickup kaunter ...
Xperlula kita beratur2 panjang ... mcm di mcd tue ...hehe
bagus jugak konsep diorg nie ...
mmg betul2 self service ... tunggu pon x lama 
walopon ramai org malam tu :)
Saya suka!!

Kami order  caramel latte hot & coffee butterscotch frape ...
Dua2 sedap betul... harga rm12 setiap satu ..
En suami kene paksa minum cofffee ...hahaha
alahhh sekali sekala .. melayan tekak isteri :)

Churros nie mmg betul2 sedap ...
saya pilih yg makan bersama chocolate ...
sedap .. rangup diluar lembut didalam ....
harus cuba klu korang minum2 sini ... :)
rm10 utk 1o ketul churros ... kenyang mkn berdua :)

Nnt nk ajak en suami lagi ...
Kita try menu2 lain pulak ...
Nyumssss!!!

Thanks For reading this entry !!!


Ikhlas,
Mummyaza