Followers

Monday, February 16, 2015

.:: Resepi ~ Pavlova ~::.



Assalamualaikum ...


Salam isnin semua ... biaser la kalau belog berupdate di hari isnin ... aderla aktiviti saya waktu weekend ... huhuhu ...

Waktu weekend la saya nak mencuba2 resepi ... duk terperap kat dapor ...
klu tekak teringin nak makan apa2 jer ... especially dessert ... sebelum weekend tu dh google resepi ...
& terus cari barang ... nanti senang terus buat  ...

Minggu nie tekak teringin makan PAVLOVA ... Lama benar saya x makan ...
duk tgok dlm esbok en suami beli strawberry .. dua pack ... x habes2 ..
anak2 x makan sgt sebab masam hihihi ... so marila kiter buat pavlova ...

Resepi saya ambil dr belog feveret saya DR RAI
suka belog dr rai nie ... sbb dier bagi tutorial lengkap ...
mudah sangat ... :)

Bahan2 untuk pavlova
4 biji telur gred A (bahagian putih sahaja)
200gm gula castor
1/2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka
1/2 sudu besar tepung jagung

Cara2 membuatnya :-

1. Sila pastikan bowl kering... pastikan tiada sisa air, minyak sebagainya...
sebab nak buat meringue memang pantang bendasing... telur putih juga mesti takde sisa telur kuning
Masukkan putih telur dulu ke dalam bowl....

2.Putar putih telur sampai berbuih cm keluar buih2 sabun tu dlu....
Bila dah berbuih2 sambil putar mixer baru masukkan gula sedikit demi sedikit ....
(tips: jangan campur putih telur + gula terus dari awal... Putar dulu putih telur bila dah berbuih baru masuk gula okies kawan2)
3. Putar sehingga ia berkrim dan berkilat
4. Masukkan esen vanilla
(Tips: esen vanilla akan buatkan pavlova kita tidak hanyir bau telur.... dan sedappp)
Then putar lagi....
5. Ok putar sampai jadi bila kita angkat mcm bertanduk..
 atau bila terbalikkan bowl... sure tak jatuh adunan tu dari bowl...
6. Lepastu stop kan mixer.... masukkan tepung jagung dan juga cuka.
                       7. Guna senduk sahaja gaul2 bg sebati dah cukup tepung jagung dan cuka tadi.

(Tips: jangan kacau sehingga larut malam atau beria2 dan lama... dan jangan guna mixer)


Saya buat baby pavlova ... isi dalam paper cup ... dapatla dalam 20 cup ..

makesure oven di panaskan selama 10 minit suhu 150c

Then, bakar selama 60-70 minit ... sampai crust bertukar keperangan ....

*** Tips untuk Pavlova tak crack.... lepas dah masak tu... jangan keluarkan dr oven....tutup suis oven....Biarkan je dia sejuk dalam oven tu sendiri....


Ist round saya letak hiasan buah strawberry jerkkk ... :)

Resepi untuk Krim
240ml whipping cream
20 gm castor sugar
Buah2 kesukaan..
(pilih buah  yg masam2 mcm strawberry, berries. peach 
sebab nak bagi kontra rasa ngan pavlova yg dah sgt manis)
EnGoogle

Tapi ... saya x ikut resepi krim Dr Rai ...
Saya just beli Whip Topping brand RICH nie ...
Just pukul menggunakan mixer hingga kental ...
x perlu letak gula bagai ... sebab whipping creame nie dah sedia manis ...

korang just masukkan dalam piping bag ... then pipekan atas crust td ... :)



Yg 1st round habes ... :)
2nd round buat semalam ... en suami balik dr pasar beli anggur ....
kiter hias dgn  anggur pulak ... bertambah2 sedapnyer .. :)


siap buat yg besar satu ... hehehe ... berebut makan ngan en suami yg hantu buahan2 hahaha ..

anak2 saya x berapa nak makan sgt pavlova nie ... huhuhu


so buatkan diorg donut kegemaran ... berketul2 sorang makan hehehe ..
Resepi refer previous ENTRY


Ini juga kegemaran mereka ... Nasi minyak + ayam masak merah .. :)


Okeyla ... selamat mencuba yer korang ....!!!

Tq singgah baca entry ini ...

Ikhlas,
Mummyaza



Post a Comment